Baidu veroordeeld wegens naaktfoto's

China’s grootste zoekmachine, Baidu, heeft een bevel van een gerechtshof in Shanghai gekregen om in het openbaar verontschuldigingen aan te bieden aan een studente nadat naaktfoto’s van haar online werden gezet. Baidu moet haar ook ook vergoeden ter compensering voor de pijn en het lijden.
baidu9Volgens China Youth Daily besliste het People’s Court van het Jing’an district in Shanghai dat Baidu de student, Yin Hong, 22.000 yuan (ca. 2587 euro) moet betalen als compensatie voor de veroorzaakte schade en nog eens 2.000 yuan (ca. 236 euro) als “economisch verlies”. De publieke verontschuldiging moet drie achtereenvolgende dagen op Baidu’s website staan.
Yin Hong zag in 2009 dat haar sex foto’s op het internet circuleerden. Dit was kort nadat ze het uit had gemaakt met haar vriend. De ex-vriend werd vastgezet door de politie voor het beledigen van Yin en “het verspreiden van obscene artikelen.” Yin publiceerde eerst via haar advocaat een brief in een lokale krant waarin ze de websites en internet service aanbieders vroeg om de foto’s en links te verwijderen. Toen de zoekmachine Baidu na enige tijd nog steeds de kijkers in de gelegenheid stelde om de foto’s te vinden besloot Yin om het bedrijf voor het gerecht te dagen.
Baidu claimde tijdens een hoorzitting in oktober dat de foto’s in kwestie op een andere website werden gepubliceerd en dat de zoekmachine niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de zoekresultaten. Na deze zitting gaf Baidu 200 medewerkers de taak om de zoekresultaten met betrekking tot de foto’s handmatig te filteren of te verwijderen. Het bedrijf was echter niet succesvol met het volledig zuiveren van de foto’s. “Ik heb alle websites die Yin’s foto’s hebben gepubliceerd ingelicht. Eén van hen, Baidu.com, nam niet de noodzakelijke maatregelen om de links te verwijderen en nam zelfs Yin’s persoonlijke informatie in haar encyclopedie op. Dat is waarom we juridische stappen ondernamen.” Dit legde Yin’s advocaat, Yan Ge, donderdag aan de pers uit.
De uitspraak is een interessant precedent voor zoekmachines die in China opereren. Wellicht tekent Baidu binnen 15 dagen beroep aan.
Bron: radio86

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *