Viering 60 jaar groots, machtig en foutloos

Zo vat de ‘New York Times’ kernachtig de viering van de 60e verjaardag samen, die bestond uit een burgerlijk defilé met praalwagens, een militair defilé waarin de laatste Chinese technologie werd getoond, en ten slotte een gala met een van de grootste vuurwerken ooit.
Vanop de plaats waarop Mao Zedong 60 jaar geleden de Volksrepubliek uitriep, verklaarde president Hu Jintao: “Het socialistische China dat de toekomst en de wereld tegemoet gaat, staat sterk en ferm in het oosten”.  De viering van de verjaardag betrof de bekroning van Hu’s politieke loopbaan, die trouwens geflankeerd werd door zijn voorganger Jiang Zemin. Beider portretten werden meegedragen in de optocht, samen met de portretten van Mao en Deng. Zoals Jiang 10 jaar geleden was Hu gekleed in een donker Mao-pak en zoals Mao werd Hu rondgereden in een Hongqi-auto.
De doorsnee Pekingbewoner die niet tot de genodigden behoorde, kon het gebeuren volgen op zijn plasma-TV in hoge definitie. Ook even een evolutie van de zwart-wit-televisie in 1984 en de kleurentelevisie in 1999. Hu voegde er in zijn toespraak aan toe dat de ontwikkeling en de vooruitgang van het nieuwe China volledig aantoonde dat enkel het socialisme China kan redden en dat enkel de hervorming en de opendeurpolitiek de ontwikkeling van China, het socialisme en het Marxisme kan verzekeren.vrouwendet
De viering begon om 10u00 met het afvuren van zestig kanonschoten en het hijsen van de vlag. Tijdens het militair defilé werden de recentste wapens van Chinese makelij getoond, zoals de intercontinentale ballistische missielen die een draagwijdte hebben van 11.000 km en dus de VS kunnen bereiken. Ook de laatste tanks en eigen gevechtsvliegtuigen passeerden de revue. De 151 vliegtuigen waren er iets meer dan de 132 uit 1999.
dengfloatTijdens het burgerlijk defilé rolden meer dan zestig praalwagens voorbij, waaronder de dertig van de provincies en autonome regio’s.  Hu zei nog dat “China het volle vertrouwen heeft in de realisering van de verjonging van de Chinese natie”. Over minderheden werd niet gepraat, maar het vormde wel een van de thema’s gedurende het gala ’s avonds. Dit omvatte een groots vuurwerk en 60.000 dansers in kostuums van de etnische minderheden, die eveneens gesymboliseerd waren door 56 kolommen op het Tiananmenplein. We zagen zelfs Taiwanese rappers. De leden van het permanent bureau van het Politbureau wandelden naar de dansers op het plein en Hu drukte de hand van een Tibetaans en een Oeigoers meisje. Alles bijeen een vlekkeloos, maar indrukwekkend spektakel die de macht van China aantoont. Ook de lucht was blauw, maar volgens de SCMP werden meer dan 400 raketten met zilveriodide afgeschoten tegen een opkomende “cumulus congestus”.  Volgende week hebben de Chinezen vakantie.gala
Video, slides, foto’s   ga naar Multimedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *