60 jaar Volksrepubliek: live from Beijing (update)

xin_09210060110273592151430Vandaag viert de Volksrepubliek China zijn zestigste verjaardag. Dat is gebeurd, zoals perfect gepland, met twee reusachtige défilés: een militaire en een burgerstoet. Tachtigduizend schoolkinderen mochten via praalwagens en een kleurrijke optocht de boodschappen uitbeelden dat “de jeugd de toekomst” is en dat die jeugd “het werk aan het socialisme op zijn Chinees zal voortzetten”.
Vanavond – zes uur eerder dan onze tijd – zal de dag eindigen met een vuurwerk van een half uur, dat twee keer groter zal zijn dan dat van de Olympische Spelen. Wie genoten heeft van de opening van de Olympische Spelen 2008 moet beslist even gaan kijken naar de reportages op straat en in de studio van CCTV: 
Voor de verschillende URL’s, klik hier 
Ook wie nieuwsgierig is naar wat woordvoerders en aanhangers van het officiële China zelf te vertellen hebben, wordt bediend. Het is mogelijk de commentaren in het Westen te vergelijken met de standpunten van Beijing over 60 jaar socialisme in China en over de aanpak van de viering. Ga daarvoor naar het forum van Global Times . Dat is een van de feestelijke pagina’s van Global Times, de Engelstalige krant die inspeelt op discussiepunten en hete hangijzers in verband met China en die op een vrij open manier binnen- en buitenlandse standpunten met elkaar confronteert.
Om de Nationale Feestdag veilig te kunnen organiseren, zijn er draconische maatregelen getroffen. De luchthaven en enkele metrolijnen zijn een tijdlang stilgelegd. De belangrijkste verkeersaders in de binnenstad zijn voor alle verkeer gesloten. Behalve voor de deelnemers en de 30.000 uitgenodigde toeschouwers is het Tiananmenplein en omgeving op 1 oktober onbereikbaar. Om alles in goede banen te leiden, zijn 10.000 politiemensen en 800.000 burgervrijwilligers gemobiliseerd. Het grote publiek – en dat moet in het geval van China heel erg letterlijk worden genomen – kan de volledige plechtigheden op de Chinese televisie in hoge definitie  rechtstreeks volgen. Meer dan duizend buitenlandse journalisten zijn speciaal voor de feestelijkheden in Beijing.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *