Vietnam en China willen 'correctere betrekkingen'

De Chinese regering wil de betrekkingen tussen China en Vietnam verder verbeteren. Vietnam hoopt daar ook op. Helemaal gemakkelijk lijkt het echter niet te gaan.

Yu en Le

Yu en Le


De voorzitter van de Chinese senaat, Yu Zhengsheng, is op bezoek in Hanoi. Yu zal tot zaterdag in de Vietnamese hoofdstad blijven en heeft een gesprek gehad met Le Hong Anh, een lid van de hoogste leiding van de Vietnamese Communistische Partij. Het is de partij die, samen met het Vietnamese Vaderlandsfront, Yu heeft uitgenodigd. Deze laatste heeft de uitnodiging aangenomen ‘in opdracht van Xi Jinping’.

In de traditie van Ho en Mao

De voorzitter van de Chinese senaat zei dat hij is gekomen om het wederzijds vertrouwen te verbeteren, compromissen te zoeken en om de vooruitgang in de betrekkingen tussen China en Vietnam te stimuleren. Anh heeft Beijing bezocht in augustus en de ontmoeting tussen de leiders van beide landen leidde toen tot een zekere consensus en bepaalde afspraken. De Vietnamese toppoliticus heeft nu naar aanleiding van het Chinese bezoek gezegd dat de beide partijen de bereikte punten van overeenstemming in daden moeten omzetten en hun verschillen van mening op de juiste manier moeten oplossen. Anh sprak ook over ‘de verantwoordelijkheid die beide landen hebben om hun traditionele vriendschapsbanden aan te halen’. Hij deed een oproep om wat dat betreft de traditie voort te zetten die was onderhouden door Ho Chi Minh en Mao Zedong en andere historische leiders.

Bilateraal of internationaal?

Le Hong Anh had China bezocht als afgezant van de Vietnamese partijleider Nguyen Phu Trong en de beide communistische partijen zijn het erover eens dat het bezoek positieve resultaten had opgeleverd. Intussen is er echter weer een zure oprisping geweest tussen Hanoi en Beijing, begin december. De Vietnamese regering heeft namelijk zijn standpunten over de territoria in de Zuid-Chinese Zee, waarover het een geschil heeft met China, aan een internationale arbitragecommissie voorgelegd. Dat stuit in Beijing op grote bezwaren: de Chinese regering wil over de territoriale kwesties in dat deel van de Stille Oceaan bilaterale onderhandelingen, telkens tussen twee betrokken landen. Daarom en op internationale juridische gronden vindt China de internationale arbitragecommissie onbevoegd. Het zijn de Filippijnen die zich  in de eerste plaats hebben gewend tot die commissie. Een land dat zijn officiële visie voorlegt aan die instelling, erkent indirect haar rechtmatigheid. Dat is wat Vietnam heeft gedaan.

De lange termijn

200px-Vietnamese_Fatherland_Front_logo.svgChina wil nu in strategisch opzicht en met een visie op de lange termijn de communicatie versterken. Het verwijst daarvoor naar de goede handelsbetrekkingen die momenteel jaarlijks een waarde van ongeveer 41 miljard euro vertegenwoordigen. Le Hong Anh liet zich positief over de Chinese toenadering uit. Hij hoopte dat Yu’s bezoek zou leiden tot ‘een stap voorwaarts in het tweezijdige partnerschap voor strategische samenwerking’ en tot ‘samenwerking tussen niet-gouvernementele organisaties en samenwerking op allerlei terreinen’. De keuze van de gesprekspartners is niet toevallig: Yu Zhengsheng is de vierde man in de hiërarchie van de CPC-top en leider van de Politieke Raadgevende Conferentie van het Chinese Volk, een instelling voor advies die vergelijkbaar is met een senaat. Le Hong Anh is een lid van de hoogste leiding van de Communistische Partij van Vietnam. Het Vietnamese Vaderlandsfront heeft samen met de partij de Chinese afgevaardigde uitgenodigd. Dat front is een koepelorganisatie van organisaties die in Vietnam moet zorgen voor een dialoog tussen partij en bevolking. Wie kandidaat wil zijn voor verkiezingen in Vietnam heeft de steun van lokale afdelingen van het Vietnamese Vaderlandsfront nodig. China mikt op uitwisselingen op hoog niveau tussen de beide regerende communistische partijen en de volksorganisaties die hen ondersteunen. De CPC kan daarbij zichtbaar rekenen op een zekere goodwill binnen de Vietnamese partij.
Bronnen: Xinhua, SCMP, Wikipedia
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Vietnam en China willen 'correctere betrekkingen'

  1. had Ho Chi Minh niet duidelijk gezegd dat het eiland van china toebehoord voor zijn dood.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *