Vijftig doden bij aanslagen in Xinjiang op zondag (upd)

cctv luntaiBij de explosies van afgelopen zondag in Luntai was het volgens de lokale media van de overheid   inderdaad een reeks van aanslagen in Xinjiang. Vijftig mensen zijn erbij omgekomen. Ondertussen werden twee moordenaars van de hoofdimam in Kashgar tot de doodstraf veroordeeld.

Op zondag vonden de incidenten, die pas gisteren ondubbelzinnig omschreven werden als terreuraanslagen, plaats in Luntai. Dit is een administratieve eenheid in een autonome prefectuur van Xinjiang die grenst aan Gansu, Tibet en Qinghai. Net zoals enkele dagen geleden is alle informatie afkomstig van de officieel erkende website Tianshan. Er vielen dus volgens officiële bron 50 doden, in meerderheid daders. Veertig ‘relschoppers’ werden gedood of pleegden zelfmoord. De andere dodelijke slachtoffers waren zes burgers, twee politiemensen en twee ‘hulpagenten’. Verder werd een vijftigtal burgers gewond, vooral Oeigoeren. Twee daders zijn gearresteerd.

Bekend extremist

De politie spreekt van alweer ‘georganiseerde en ernstige’ terroristische aanslagen in Xinjiang. Ze noemt als hoofdverdachte Mehmet Tursun, die al sinds 2003 een extremistische actievoerder is. Tursun is zondag doodgeschoten. Over deze man heeft de politie bijkomende informatie vrijgegeven: hij had gebroken met zijn familie (weigerde bijvoorbeeld naar de begrafenis van zijn vader te komen), omdat zijn ouders als ambtenaar bij de staat werkten. Hij was niet op het huwelijksfeest van zijn broer, omdat die voor de wet was getrouwd. Tursun zou mensen hebben gerekruteerd toen hij in de bouw werkte.

Selectieve berichtgeving

Eerder was er sprake van slechts 2 doden. Waarom het aantal is bijgesteld en waarom pas nu, is niet bekend. Wel heeft Tianshan meer details gegeven over de locaties van de ontploffingen: twee politiebureaus, een boerenmarkt in open lucht en de ingang van een winkel. De politie was snel in actie gekomen en had aanvallers neergeschoten. Andere terroristen bliezen zichzelf op.
Ondertussen is ook het verdict gevallen voor de imam-moordenaars. Gheni Hasan en Nurmemet Abidilimit werden schuldig bevonden aan het organiseren en leiden van een terreurorganisatie en moord met voorbedachte rade. Zij kregen de doodstraf. De derde, Atawulla Tursun, werd schuldig bevonden aan het lidmaatschap van een terreurorganisatie en kreeg levenslang
Bron: Xinhua, BBC, AFP, AP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.