Virus brengt online geneeskunde in versnelling

Cbina telt al meer dan zeven internet platformen die dokters met patienten in contact brengen. We bekijken enkele initatieven en hoe ze van de coronacrisis gebruik maken om de online geneeskunde uit te bouwen zodat die beter aanslaat bij het publiek.

Van het Chinees gezondheidssysteem is bekend dat het gecentreerd is op ziekenhuizen die zich vooral in de steden bevinden. Patienten dienen soms lange trips naar de stad te maken. De dokters zijn overwerkt, weinig gewaardeerd en worden minder betaald dan hun buitenlandse collega’s. Het afgelopen decennium ontstonden diverse online platformen om het contact tussen ziekenhuizen en patiënten vlotter te laten verlopen. Nu zijn er minstens zeven platformen die dokters met patenten in contact brengen.

Tencent

De chat software van Tencent Trusted Doctors (TTD) is sedert de lancering in 2014 al door 17 miljoen personen gebruikt. TTD dat beweert 450.000 dokters in contact te brengen met deze patiënten bood de Wuhanbewoners voor 1 yuan een online raadpleging aan in plaats van tegen 49 yuan. Dit deed de raadplegingen tijdens de eerste 5 dagen na het Chinese nieuwjaar verviervoudigen. TTD heeft als strategie een integratie van online- met offline dienstverlening. Dit gaat van diensten door huisartsen, specialisten, eendagsverblijven in het ziekenhuis tot en met tand- en oogklachten. Voorzitter Shen wil de huidige 187 ziekenhuizen (waarvan de helft in Shenzhen) tot 400 uitbreiden tegen het jaareinde en focust daarbij op 30 steden.

Ping’An

Ping An Good Doctor is een filiaal van verzekeraar Ping’An. Tussen 22 januari en 6 februari steeg het aantal inschrijvingsaanvragen voor gratis Covid 19-raadplegingen tien maal. Ping An Good Doctor telt 315 miljoen geregistreerde gebruikers waarvan er maar 3 miljoen betalende zijn met een maandabonnement. Verwacht wordt dat de onderneming volgend jaar uit de rode cijfers komt. Het beklemtoont betalende pakketten voor huisdokters die gericht zijn op de snel groeiende middengroepen die meer willen betalen voor snellere gezondheidsdiensten.  Het helpt ook overheidsziekenhuizen in Zhejiang en Henan bij de uitbouw van hun internet platformen.

CT-scan van de longen

Alibaba

Sinds de uitbraak van het virus in Hubei heeft Alibaba Health Information Technology elke dag 200 patiënten verbonden met zijn specialisten in longziekten. Het maakt gebruik van big data, AI en IoT om de digitale gezondheidszorg te verstevigen. Ondervoorzitter Gary Wang Qiang meent dat Alibaba Health daardoor snel kan innoveren in de sectoren kleinhandel in geneesmiddelen, beheer van chronische ziekten, online gezondheidszorg en openbare gezondheidsdiensten. Hierbij wordt hij ondersteund door de onderzoekseenheid van Alibaba namelijk de Damo Academy. Deze heeft een CT-scan ontworpen die Covid 19 kan onderscheiden van andere longinfecties en het beschikt ook over een middel die de tijd voor diagnose vermindert tot 30 minuten. Deze middelen die ingezet werden in 26 ziekenhuizen van Hangzhou werden ook al ter beschikking gesteld aan Frankrijk en Italië.

Het medisch filiaal van JD.com JD Health dat ook 24u/24 online raadplegingen aanbiedt heeft in totaal al 3,2 miljoen bezoekers aangetrokken. De Hongkong starter  Roborn Technon heeft een mobiele robot ontworpen die uitgerust is met temperatuurscanners die de temperatuur rechtstreeks doorsturen naar een controle centrum en die een alarm kunnen uitzenden indien nodig. De commerciële afwerking komt binnenkort.

Geneesmiddelen

Starter 111 blijft de nadruk leggen op de digitalisering van de aanvoer van geneesmiddelen, zelfs al heeft het 2000 dokters in huis die online raadplegingen verrichten. 111 bevoorraadt zich bij 150 geneesmiddelen producenten en helpt 210.000 apotheken. De starter zal dit jaar vooral investeren om zijn platform in verbinding te stellen met openbare ziekenhuizen in de steden, aldus CEO Liu Junling. Liu die overtuigd is dat de nieuwe Chinese wetgeving dit jaar beduidend meer nieuwe geneesmiddelen op de markt gaat brengen, hoopt een rol te spelen bij hun commercialisatie via op app gebaseerde diensten. Ondertussen hebben al verschillende provinciale besturen pilot platformen gelanceerd voor de distributie van geneesmiddelen en hieraan participeert 111.

Uitgaven aan gezondheidszorg na SARS

Sinds de uitbraak van het virus  heeft Beijing zich voor de eerste maal achter de online opvolgingsraadplegingen geschaard van vaak voorkomende- en chronische ziekten. Voordien mochten de dokters geen diagnose stellen zonder fysiek onderzoek. Toch blijft de gezondheidszorg grotendeels nog offline. De groten in de online gezondheidszorg nemen echter de crisis te baat om hun business modellen ruimer uit te werken.

Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *