Volledige bevolking van Wuhan op corona getest

Bijna alle inwoners van Wuhan zijn in twee weken getest op corona. Aanleiding was het opduiken van nieuwe besmettingen na weken waarin het virus uitgeroeid leek. Er werden tweehonderd asymptomatische gevallen gevonden.

Op 11 mei kwam in Wuhan een cluster van vijf besmettingen aan het licht. Het waren de eerste sinds de opheffing van de lockdown meer dan een maand eerder. Onmiddellijk besliste het stadsbestuur van Wuhan alle inwoners van meer dan zes jaar oud te testen op het coronavirus. Twaalf dagen na de beslissing was dit gebeurd voor 6,68 van de zowat 11 miljoen inwoners. Samen met de recent al geteste 3 miljoen inwoners vertegenwoordigde dit ongeveer 90% van de volwassenen. De nu nog niet geteste inwoners konden zich tot dinsdag 26 mei melden. Er zijn duizenden medische werkers gemobiliseerd voor de testcampagne. Om zeker de arbeidsmigranten niet te missen worden mobiele testteam naar bouwwerven en markten gestuurd. Andere teams doen huisbezoeken bij oude en gehandicapte personen.

Om besmettingen tijdens het testen te voorkomen moest iedereen op afspraak komen. De testen werden in open lucht afgenomen. Eerst werd de temperatuur van iedereen gecontroleerd. De bewoners moesten een mondmasker dragen en afstand bewaren. Het medisch personeel moest na elke test zijn handschoenen vervangen of desinfecteren. Allleen al op vrijdag 22 mei werden 1,47 miljoen testen uitgevoerd. Daarvoor moest de capaciteit van de stedelijke labo’s op korte tijd zeer sterk opgedreven worden. Bij de analyse van monsters werkt men nu bijvoorbeeld met poolen, een techniek die toelaat meer personen te testen met minder testmateriaal. Vooral buitenlandse experts twijfelden of het mogelijk was in zo een korte tijd zoveel testen te organiseren.

De overheid betaalt de kosten van de test. De testen zijn niet verplicht. De twijfelaars zouden zich vooral laten leiden door schrik om tijdens het testen besmet te geraken. Wie zich niet laat testen krijgt een oranje QR-gezondheidscode die de toegang tot het openbaar vervoer en andere plaatsen beperkt.

Wuhan te volgen voorbeeld?

Er werden 206 asymptomatische gevallen ontdekt verspreid over meer dan 10 stadsdistricten. Het gaat over mensen die besmet zijn maar geen ziekteverschijnselen vertonen. Men gaat ervan uit dat zij wel de besmetting kunnen doorgeven. Alhoewel hun aantal relatief klein is betekent het wel dat het virus weken ongemerkt nog verder woekerde en men de draconische inspanningen voor snelle detectie, tracing en quarantaine nog niet kan versoepelen.

Sommige experten denken dat ook andere steden zullen moeten overgaan op het testen van hun volledige bevolking om een nieuwe besmettingsgolf te voorkomen. Anderen argumenteren dat het kleine aantal asymptomatische besmettingen niet opweegt tegen de hoge investeringen van geld en mensen. Indien de lokale economie van Wuhan één dag stilvalt bedraagt het omzetverlies echter 6 miljard yuan (820 miljoen euro) en dat is een veelvoud van de kostprijs voor het testen. Sommigen wijzen ook op het psychologisch aspect: na de draconische lockdown van januari tot maart wil de bevolking dat de overheid ten allen prijze een nieuwe uitbraak voorkomt.

Het was in Wuhan dat de epidemie uitbrak in januari. 80% van de besmettingen en 97% van de 4.645 overlijdens in China situeerden zich in Wuhan en de provincie Hubei waarvan het de hoofdstad is.

Bronnen: Caixin South China Morning Post, Xinhua, Reuters, New York Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *