Voor het eerst in China: reisnotities (2)

Reisnotities van iemand die voor het eerst China bezoekt. Zijn reisbegeleider is Frank Willems, redacteur van ChinaSquare. (Deel 2)

We maken een selectie uit de brieven die nieuwe Chinareiziger  Johnny Coopmans naar vrienden en familieleden rondstuurt.

20 september 2017

reisnotitiesOpera (…) even over de Chinese opera. Tot nog toe zagen we drie theatervoorstellingen op onze reis. Een avond klassieke opera. Het klonk een beetje eentonig. Op de voorgrond rechts van het toneel speelde een dame in traditionele kledij en een soort harp. Klassieke thema’s werden uitgebeeld, verhalen van de concubines van de keizer en verloren veldslagen. Maar dit was meer dan honderd jaar geleden echt populair theater. (…) De tweede avond zagen we meer romantisch en gevarieerd, gemoderniseerd theater, verschillende zeer mooie sketches. Maar de klap op de vuurpijl komt de derde avond : en totaal spektakel met vliegende mensapen-acrobaten en dansers die van masker veranderen. De topdanser kwam tot op onze rij (helemaal achteraan) en ik trok hem mee in het midden van onze groep westerlingen; de Chinezen in de zaal waren wild enthousiast.

22 september 2017

Boeddha’s Ik vervolg mijn wedervaren in China met de beklimming van de Emeiberg (Eimeishan) We hadden wel pech bij het bestijgen van die berg want hij was in een dichte mist gehuld en dat ontnam ons het spectaculaire vergezicht dat je vandaar uit soms kunt hebben. Ik zeg wel soms, want in Sichuan regent het 4 dagen op 5 het hele jaar. (..) Helemaal boven staat een reuzenbeeld van de Boeddha Puxian. Hij wordt omringd door olifanten in de vier windrichtingen en elk van hen heeft 6 i.p.v. 2 slagtanden. Maar door die mist zagen we alleen het voetstuk. (…)

Diepe inzichten van op de berg

De huidige leiders van China (zie toespraak van Xi Jinping over socialistische waarden) verbinden hun marxistisch wereldbeeld met eeuwenoude filosofische morele waarden die dezelfde richting uitgaan. In België zoeken wij ook een progressieve solidaire en collectieve moraal. Alles in de Islam en het christendom wat daarop aansluit, is bij mij altijd welkom. Op de Emeiberg hebben we wel een van de meest indrukwekkende boeddhistische tempels kunnen bezoeken en er veel foto’s kunnen maken. Wat een pracht en praal!

Langs de Yangtze

reisnotitiesWe hebben op deze reis ook veel te maken met de Yangtze rivier. We bezoeken twee musea die de betekenis en de bouw van de stuwdam op die levensslagader van China beschrijven. Twee tot drie miljoen mensen moesten omwille daarvan verhuizen. Zij brachten dit offer uit burgerzin. Om gigantische overstromingen te vermijden, om elektriciteit aan het land te leveren (een equivalent van vier kerncentrales) en om de scheepvaart te verbeteren.

Van de dam

Het idee werd het eerst geopperd door Sun Yat-sen de eerste president van de Republiek in 1919. Dat was dus lang voor de communisten aan de macht kwamen. De uiteindelijke uitvoering was er eind jaren negentig, begin éénentwintigste eeuw. Er is in Europa en Amerika een grote heisa rond geweest indertijd. Ook in China zelf werd er zeer veel over gediscuteerd. Je huis en land opgeven dat is niet niets. 200.000 betrokken boeren wilden boer blijven en begeleid door de overheden, zijn ze uitgeweken naar andere streken. Juist die groep had het moeilijk om zich elders aan te passen. Ja, boeren in Sichuan of elders, dat is niet het zelfde, al te beginnen met de grondsoort, de verschillende mentaliteit.

Argumenten tegen

Ik geef even de drie grote argumenten tegen: in geval van atoomaanval zou een hele streek onder water lopen met miljoenen doden en daklozen als gevolg. Een zware aardbeving zou tot analoge resultaten leiden en tenslotte zou het hele biologische ecosysteem in de war worden gebracht o.a. vissoorten die de rivier op en af zwemmen alsook de slibvorming in het stuwdammeer. De overheid antwoordde dat een kernaanval onmogelijk de dam zelf zou kunnen vernietigen (zo’n stevig bouwwerk !) maar de radioactiviteit zou kunnen verspreid worden. Voor een aardbeving zijn schokken van 7 op de schaal van Richter voorzien. Slib wordt regelmatig afgevoerd. De schade aan de visstand wordt erkend.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *