Voor het eerst in China: reisnotities (3)

Reisnotities van iemand die voor het eerst China bezoekt. Zijn reisbegeleider is Frank Willems, redacteur van ChinaSquare. (Deel 3)

resinotitiesWe maken een selectie uit de brieven die Johnny Coopmans, een nieuwe Chinareiziger naar vrienden en familieleden rondstuurt.

23 september

Het dagelijks leven. ‘s Ochtends kijk ik wat televisie bij het ontbijt. Nieuws. Twee headlines: aardbeving in Mexico en de speech van Trump over Noord-Korea. Voertaal Engels, met Chinese ondertitels. Dan vijf onderdelen van wat je volksonderwijs zou kunnen noemen. Geen sensatie zoals bij ons. Het gaat over een grote straatruzie waar de politie moet bij komen. Er is iemand die door een patrouille van de verdrinkingsdood wordt gered. Beelden tonen de snelle hulp voor iemand die onwel is geworden in de rij. Het laatste stukje is over een chauffeur met een supergevaarlijke rijstijl. Hij wordt aangehouden en moet een ademtest uitvoeren.

Naar de dorpen

Bezoek aan een dorp in de geboortestreek van Xi Jinping. Het is een modeldorp, dus vanuit westers standpunt meteen ‘verdacht’: hij zal het wel voortrekken. Onze ervaring is dat het wat armoedig, maar beslist leefbaar is. Het inkomensverschil tussen platteland en stad, in 2014 nog 1 tegenover 3,5 is in 2016 teruggebracht tot 1 tegenover 3. We stellen ons vragen zoals ‘waarom een modeldorp’, hoe zit het dan met andere dorpen? Maar bedenk: als de regering de bevolking niet behoorlijk voedt, krijgen ze vroeg of laat rellen. De overheid heeft beloofd dat ze de modeldorpen zal uitbreiden en ze tot norm zal maken. Als die belofte niet op tijd wordt ingelost kan de regering te maken krijgen met de legendarische strijdbaarheid van de Chinezen.

Vakantiedagen en -perioden in China…

15 maart : dag van de bomen. Voor elke omgehakte boom, worden er drie nieuwe geplant. Drie dagen voor dodenherdenking en de verzorging van de graven. 1 Mei plus: op 4 Mei is er een herdenking van de studentenbeweging van 1919. Die was gericht tegen voor China oneerlijke besluiten in het verdrag van Versailles. China, een van de overwinnaars van WO I moest territorium afstaan aan Japan. Een dag van de kinderen: ouders kopen voor hen nieuwe kleren. De kinderen voeren op school toneelstukjes op voor de ouders. Drie dagen in september: oogst- en familiefeest.

en feestweken

Zeven dagen in begin oktober: de nationale feestdag en feestweek, waarin miljoenen Chinezen door het land reizen om hun familie te bezoeken. Twee dagen aan het begin van het nieuwe jaar, op 1 en januari: cadeautjes. Zeven dagen voor het Chinese Nieuwjaar. Alles dicht, overal grote feesten, vuurwerk, alweer een volksverhuizing. Op 8 maart Internationale Vrouwendag. In totaal zo’n 30 dagen.

Nog eens : het Chinese platteland met model- en andere dorpen

reisnotitiesDrie keer hebben we het platteland nu bezocht. Soms vraagt de regering aan de mensen om te verhuizen vanuit een oud dorp naar een nieuw met alle moderne voorzieningen. We bezoeken ook een dorp dat wil herleven door middel van het toerisme. Gemeenteraadsleden en ander functionarissen organiseren een bijeenkomst met ons, om onze mening te vragen over hun B&B ’s en toeristische infrastructuur!

De lange weg

We krijgen enig idee van de weg die ze in China hebben afgelegd. Historische data voor hen zijn 1990 toen in bijna alle dorpen douches werden geïnstalleerd en 2004 met de komst van de koelkasten. Wij beseffen hoe weinig we weten van hoe het er in China aan toe gaat. (…) Welke achterstand China in korte tijd goed heeft gemaakt wordt duidelijk als we de enthousiaste verhalen horen over twee recente fenomenen. Een coöperatieve van 104 boeren kan het fruit dat er geteeld wordt nu zelf verwerken met moderne machines. De supermarkten komen de producten ophalen, de moeizame en tijd vretende verkoop op een onzekere markt hoeft niet meer. In een plaatselijke landbouwschool kunnen jongeren een opleiding volgen in de meest diverse richtingen en er is een incubator voor beginnende bedrijven.

Voorbeeldige (kader)leden

Onze gids hier is de heer Huang. Hij richt allerlei bedrijven en organisaties op om de boeren te helpen aan de armoede te ontsnappen, zoals een plantage van lakbomen. In een vroeger leven was hij de oprichter van een luchtvaartmaatschappij voor vluchten tussen China en Nepal, over de Himalaya. Hij is nu lid van de communistische partij en behoort tot die jonge, dynamische kaderleden die oprecht sociaal geïnspireerd actief zijn.
Later in Chengdu is het een hele eer dat we als eenvoudige leden van de Vereniging -België China een grote economische conferentie mogen bijwonen, met beleidsmakers en functionarissen van hoog niveau.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *