Tyfoon Chan-Hom aan land: nog geen slachtoffers

865.000 personen in de provincie Zhejiang zijn geëvacueerd uit voorzorg tegen de tyfoon Chan-Hom die zaterdag het vasteland bereikte. Meer dan 28.000 schepen moesten in de haven blijven. De tyfoon begeeft zich zondag noordwaarts , maar neemt in kracht af. Het alarmniveau werd van rood naar oranje verlaagd. .

golvenzhejiang Zaterdagmiddag bereikte hij Putuoshan waar de golven hevig opgezwiept werden. 865.000 personen in Zhejiang werden geëvacueerd en 28.764 schepen moeten in de haven blijven. In Zhejiang werden 2000 noodopvangplaatsen opgezet die 200.000 personen kunnen bevatten. Vrijdag waren al 100 vluchten geschrapt evenals buslijnen op lange afstand. Verschillende steden hadden te maken met erge hagel en hevige regenval .
In Ningbo moest de elektriciteitsaanvoer bij 200.000 personen hersteld door 2000 technici.  Zaterdagmorgen hadden 9 kantons 100 millimeter regen verwerkt sinds vrijdag. Recordhouder was het dorp Lai’ao waar er 400 mm viel. Tegen 15 u waren al meer dan een miljoen personen geëvacueerd. Het waterniveau van 37 grote en middelgrote reservoirs oversteeg het gevaarlijk peil. In Zhejiang werden zelfs 600 vluchten geschrapt. Er is geen weet van slachtoffers. 94 huizen begaven het wel en 11.224 ondernemingen zijn dicht wegens overstroming. Het economisch verlies wordt volgens het provinciaal hoofdkwartier op 1,947 miljard yuan geraamd: vooral de landbouw is getroffen.
Ondertussen nam de kracht wat af en trekt hij noordwaarts. Het alarmniveau werd verlaagd van rood naar oranje.  Velen plakten vensters en deuren dicht en sloegen voorraad in. In Wenzhou stonden 53.000 personen van de vloedcontrole paraat. Het ministerie van Burgerzaken heeft de betrokken sub departementen in de betrokken gebieden gevraagd 24u/24 paraat te staan en regelmatig waarschuwingen te publiceren. Bewoners werden aangeraden om voorraad in te slaan voor 3 dagen.
In de kuststeden Wenzhou en Taizhou moesten alle activiteiten buiten stoppen en in Taizhou hebben 120.000 personen 6700 teams gevormd die klaar staan voor de noodsituatie. In Shanghai waren van vrijdag en zaterdag de supersnelle treinen naar het zuiden afgeschaft. Op metrolijn 16 die in Pudong deels bovengrond komt, gold een snelheidsbeperking. De laatste tyfoon die China trof was Linfa die donderdag in Guangdong aan land ging, maar ook geen slachtoffers eiste.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar