Voormalig topbankier in verdenking gesteld

Er loopt een onderzoek tegen voormalig voorzitter Hu Huaibang van de machtige China Development Bank CDB), zo heeft de waakhond tegen corruptie bekend gemaakt. Hu die sinds september met pensioen is, stond sinds 2013 aan het hoofd van de CDB, één van de 3 grote ‘politieke’ banken.

Woensdag maakte de waakhond tegen corruptie bekend dat er een onderzoek loopt tegen voormalig voorzitter Hu Huaibang die gedurende meer dan 5 jaar voorzitter was van de machtige China Development Bank (CDP) waar hij ook de partijafdeling leidde. In de anti-corruptiestrijd in de financiële sector volgt hij in het kielzog van voormalig voorzitter Lai Xiaomin van China Huarong Asset Management tegen wie sinds februari een proces loopt wegens corruptie en ook dat van voormalig directeur Xiang Junbo van de China Insurance Regulatory Commission die in juni terecht stond. De Disciplinecommissie preciseerde niet waarvan Hu verdacht wordt.

Naast de Agriculture Development Bank of China en de Export-Import Bank of China is de China Development bank de ‘politieke’ bank bij uitstek die een rol speelt bij de financiering van infrastructuur zowel in het binnenland als strategische projecten in het buitenland. Volgens het jaarverslag had de bank eind vorig jaar in het buitenland voor 251 miljard $ leningen uitstaan.

Hu Huaibang

Ironisch stond Hu aan het hoofd bij de disciplineafdeling van de China Banking Regulatory Commission wanneer deze in 2003 los kwam te staan van de Nationale Bank. Hij was dus de top verantwoordelijke tegen de corruptie in het bankwezen. Nadien werd hij top opzichter bij het soeverein Fonds China Investment Corporation. In 2008 werd hij voorzitter van de Bank of Communications. Uiteindelijk volgende hij in 2013 Chen Yuan (de zoon van Chen Yun) op als voorzitter bij de CDB.

Op I oktober ’18 was voor het eerst sprake van onregelmatigheden wanneer tijdens een zitting van het gerecht bekend werd dat Hu betrokken was in de beschuldigingen tegen de CCP-topman uit Gansu Wang Sanyun die veroordeeld werd tot 12 jaar. Hu zou betrokken zijn geweest in een overeenkomst waarbij Wang de verdwenen tycoon Ye Jianming zou geholpen hebben met een kredietlijn van 4,8 miljard $. De mysterieuze tycoon Ye slaagde er op enkele jaren in van zijn bedrijf ‘s lands vierde oliebedrijf te maken. Van Ye is sinds maart 2018 geen nieuws tenzij van de Tsjechische president Zeman die meedeelde dat Ye bij hem een adviserende rol speelt. Het is niet bekend of het onderzoek naar Hu te maken heeft met de affaire Ye.

Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar