Voorzichtige dooi tussen China en Zuid-Korea (update)

Aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse president Trump hebben China en Zuid-Korea een akkoord bereikt om hun relaties zo snel mogelijk weer te normaliseren. Die zaten op een dieptepunt door de plaatsing van het Amerikaanse raketschild THAAD in Zuid-Korea.

zuid-koreaSedert begin dit jaar heeft Zuid-Korea het Amerikaanse raketschild THAAD geïnstalleerd. Dit dient formeel als bescherming tegen Noord-Korea, maar de facto laat het de Amerikanen toe in geval van conflict Chinese kernraketten te onderscheppen. China ziet dit als een strategische bedreiging die een wijziging van de Chinese kernstrategie vereist.
Beijing maakte Seoul dan ook duidelijk dat de plaatsing van THAAD China niet zint. Er waren diplomatieke protesten, en toen dat niets uithaalde begon de bloeiende economische samenwerking tussen beide landen eronder te leiden. Zuid-Koreaanse bedrijven kregen het moeilijker om in China te werken, de handel zwakte af en ook het toerisme kreeg een stevige klap.
Dat zou nu terug beter moeten gaan. Volgens het Chinese ministerie van buitenlandse betrekkingen zijn beide partijen overeen gekomen ‘de communicatie en de samenwerking op verschillende domeinen zo snel als mogelijk te normaliseren’. ‘Beide partijen hechten veel belang aan de wederzijdse betrekkingen en zijn bereid hun strategisch partnerschap voor samenwerking te verbeteren.’
Wat de grond van de zaak betreft ‘ bevestigen (beide landen) de principes van denuclearisering van het Koreaans schiereiland en het zoeken naar een vreedzame oplossing van het nucleaire probleem in Korea’ . (Met denuclearisering mikt China niet alleen op de Noord-Koreaanse kernwapens maar evenzeer op de in de regio aanwezige Amerikaanse). De partijen gaan nauwer samenwerken om een diplomatieke oplossing te vinden.
Zuid-Korea erkent de Chinese bezorgdheid over THAAD en verklaart dat de ontplooiing van het systeem in Korea de Chinese veiligheid en strategische belangen niet zal schaden. China herhaalt zijn verzet tegen THAAD en hoopt dar Zuid-Korea de zaak correct zal afhandelen en obstakels voor de bilaterale samenwerking zal wegnemen.
Verder is China ook bezorgd over een eventuele deelname van Zuid-Korea aan een door de VS geleid raketschild, over bijkomende THAAD installaties, en over de door de VS voorgestelde trilaterale samenwerking met Zuid-Korea en Japan. Zuid-Korea verwijst naar zijn bekend standpunt.
Een dag eerder had de Zuid-Koreaanse buitenlandminister namelijk voor het parlement verklaard dat er geen bijkomende THAAD installaties geïnstalleerd worden, dat er niet deelgenomen wordt aan een Amerikaans raketscherm, en dat de trilaterale samenwerking met de VS en Japan zal beperkt blijven tot veiligheid, zonder een militaire alliantie te worden.

Dooi geen toeval

Aan de vooravond van het bezoek van Trump lijkt het erop dat Beijing gekozen heeft voor de politiek van het minste kwaad. Voorlopig de al bestaande THAAD installaties aanvaarden, maar zich verzekeren dat Zuid-Korea nu geen verdere voor China nadelige militaire akkoorden aangaat. Het is  afwachten wat er concreet uit het bezoek van president Trump aan Japan en Zuid-Korea zal komen.
Voor Zuid-Korea spelen de voordelen van economische samenwerking de doorslaggevende rol om een akkoord af te sluiten. China is de belangrijkste handelspartner en Zuid-Korea voert aanzienlijk meer uit naar China dan dat het invoert. Ook de positie van China als mogelijk bemiddelaar tussen Noord- en Zuid-Korea is belangrijk. De regeringspartij verdedigt de overeenkomst met deze argumenten. De oppositie in Zuid-Korea spreekt over een ‘diplomatieke vernedering’ en vindt dat de regering minstens excuses van China en mogelijks schadevergoeding had moeten eisen voor het geleden economische verlies dit jaar. Sommige oppositiepartijen vragen ook meer militaire samenwerking met de VS.

Ook Japan zoekt toenadering (update)

Volgens de South China Morning Post sturen Japanse diplomaten aan op het snel hervatten van het jaarlijks  trilateraal topoverleg tussen Japan, China en Zuid-Korea. De top van dit jaar die in juli voorzien was is afgelast wegens spanningen tussen China en de twee andere landen. Japan zou die top nog voor het einde van dit jaar willen laten doorgaan.  Waarnemers denken dat toenadering mogelijk is nu zowel president Xi als premier Abe hun positie na verkiezingen konden versterken. Dat het Japanse initiatief nu bekend wordt heeft allicht ook een verband met het komende bezoek van president Trump.
Bronnen: China.org.cn, Yonhap news agency, SCMP.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *