Voorzitter Minsheng bank neemt ontslag

Voorzitter Mao Xiaofeng van de Minsheng bank is afgetreden nadat bekend werd dat tegen hem een onderzoek loopt door de anti-corruptiewaakhond. De beloftevolle bankier wordt onderzocht op banden met voormalig presidentieel adviseur Ling Jihua die eerder in ongenade viel. Voorlopig neemt de voorzitter van de Raad van Bestuur Hong Qi de voorzittersfunctie waar.

 China Minsheng Banking Corp deelde zaterdag mee dat voorzitter Mao Xiaofeng ontslag nam om persoonlijke redenen. Dit gebeurde uren nadat diverse media onthulden dat Mao eerder door de the Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) voor verhoor werd opgepakt. De Minsheng Bank die de grootste bank is met deelname van privékapitaal zei dat het om privézaken gaat die de werking van de bank niet in het gedrang brengen. Het ontslag werd ook bekend aan de beurs van Shanghai. Voorzitter Hong Qi van de Raad van Bestuur neemt voorlopig de functie van Mao over.

 Levensloop

maoxiaofwengTot voor het weekend gold Mao Xiaofeng als een van de meest beloftevolle bankiers aan het firmament van de Volksrepubliek. Hij studeerde zowel in China als in de VS waar hij een Masters verwierf in openbaar bestuur bij de Harvard University. Hij werd op 42 jarige leeftijd de jongste voorzitter ooit van een beursgenoteerde bank in China. In het begin van deze eeuw was hij een prominent studentenleider die een bediende functie kreeg op het hoofdkwartier van de “Communistische Jeugdliga”. Deze gold als machtsbasis van de vorige president Hu Jintao.
In 2002 ging hij in Beijing bij de Minshengbank werken waar hij onderdirecteur werd van de Algemene Dienst. Deze verleent het materiaal en de faciliteiten die de topbazen nodig hebben en dat gaat van familie- tot meer ernstige zaken. De functie gaat dan ook in de meeste bedrijven naar een vertrouwenspersoon. Mao deed zelfs zo voorbeeldig zijn werk dat voormalig voorzitter Dong Wenbiao hem aan de Raad van Bestuur voorstelde als zijn opvolger. Wanneer hij effectief aan het hoofd kwam te staan, prees de pers de Minsheng bank omdat ze voor een jonge professional kozen die de bank op het innoverend spoor kon brengen van internet financiën waar eeuwige concurrent China Merchants Bank al een solide plaats had verworven door een alliantie met Alibaba.
Personen die 10 jaar met hem gewerkt hebben bestempelen hem als een zeer nederige man. Meer dan 10 jaar fungeerde hij ook als secretaris van de Raad van Bestuur. Hij was ook de man achter het plan om Minsheng’s Hong Kong op de beurs te noteren. Verschillende Chinese tijdschriften en websites prezen hem als een van de beste managers qua banden met de investeerders.

 Motief ?

Volgens onder meer het blad Caixin wordt Mao echter verdacht van banden met Ling Jihua, de voormalig presidentieel minshengbankadviseur die al in opspraak kwam. Naar verluidt zou Mao de vrouw van Ling op de payroll van de bank geplaatst hebben voor een symbolische baan. Meer nog volgens het nieuwsportaal Sohu zou er binnen zijn bank een VIP-vrouwenclub bestaan die al meerdere jaren functioneert. Naast de vrouw van Ling zouden nog diverse echtgenotes van andere “Very Important Persons” financieel gesteund worden, zelfs al waren ze  gedurende jaren nauwelijks actief. Daarbij zou ook de vrouw behoren van een vicevoorzitter van de Consultatieve Commissie.
Volgens het blad South China Morning Post zal als het deksel van het potje der banken opgelicht wordt, er nog meer corrupte praktijken aan het licht komen. Zo blijkt het voor het blad notoir te zijn dat bij de Bank of Beijing tientallen aandeelhouders kinderen te zijn die jonger zijn dan 18 jaar: een grote aandeelhouder was nog geen jaar oud en een kind van 10 had voor 29 miljoen aandelen. Verwacht wordt dat bijgevolg de banken een volgend terrein worden waar de strijd tegen de corruptie zal gevoerd worden.
(SCMP, China Daily, Wikipedia)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar