Ook Hunan wordt zich bewust van seniorennoden

De Zhigong partij uit Hunan heeft becijferd dat een uitbouw van de seniorenzorg in de provincie tot 1 miljoen banen zou opleveren. Het jaarlijks congres van de hoofdstad Beijing heeft voor de geplande regelgeving gestemd die de seniorenzorg zo dicht mogelijk bij huis wil uitbouwen omdat dit de wens is van 96% van de ondervraagde bejaarde personen.

daycarcentrsChangsha Evening News rapporteert dat het provinciaal comité van de Zhigong Partij aan de vergadering van de twee provinciale parlementaire vergaderingen voorgesteld heeft de seniorenzorg om economische en om sociale redenen uit te bouwen als een heuse sector die werk zou bieden aan een miljoen sociale werkers. Met meer dan 10 miljoen senioren maken de 60 plussers al 16 % van de bevolking; 7 miljoen zijn ouder dan 65 en elk jaar komen er 600.000 senioren bij in de provincie aldus de Zhigong partij, een van de 8 partijtjes die meewerken met de CPC. Momenteel zijn er in de provincie maar 18 bedden voor elke 1000 senioren en dat is vier minder dan het nationaal gemiddelde.
Volgens berekeningen van de partij zou de seniorenzorg goed kunnen zijn voor een sector met een zakencijfer van 200 miljard tot 250 miljard. Uit ervaringen in het buitenland blijkt immers dat elke sociale werker twee senioren kan verzorgen en op basis van dit profiel wordt het aantal nodige werkers op 1 miljoen geschat. De partij wil dat de provincie een systeem voor bejaardenzorg opzet: 90% verkiest thuiszorg, 7 % genieten van buurtverpleging en 3 % leven in instellingen. Bijgevolg vraagt het Hunan Zhigong Partijcomité een allesomvattende seniorenzorg system opzet op drie niveaus waarbij de instellingen de leiding nemen, de buurtverpleging ondersteunend werkt met aan de basis een gezondheid cloud-platform die elk gezin kan bedienen met tele-geneesmiddelen en gezondheidsmanagement. Tenslotte pleit de partij voor een speciaal fonds en het opzetten van een denktank die het bestuur adviseert.

 Beijing

Wat in Hunan nog maar plannen zijn, werd in Beijing al een heuse regelgeving waarvoor positief gestemd werd door het stedelijk congresseniorencare. Zoals we eerder schreven wil 96% liever in hun buurt van zorg genieten dan in een instelling. De regelgeving vraagt bijgevolg dat de buurtgemeenschappen eetzalen voorzien voor de ouderen en deur-tot-deur diensten voorzien voor zij het huis niet meer uit gaan. De gezondheidsadministratie moet in elk district een bestand bijhouden met het gezondheidsprofiel van de senior. Sommige leden stelden zelfs voor om verder te gaan en een derde partij-instituut in te schakelen die de bestaande diensten zou beoordelen. Ook zou deze derde partij opleiding kunnen geven aan de sociale werkers.
Bronen: Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *