Vriendschapsboodschap voor de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing (opinie)

De organisatie Friends of Socialist China (FoSC) verklaart zijn ‘steun voor en vertrouwen in de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing’. De groep is van mening dat ‘deze Spelen een belangrijke mijlpaal vormen op weg naar een multipolaire wereld’.

Het onderstaande is de vertaling van een vriendschapsboodschap voor de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing. Het is het transcript van een video van Friends of Socialist China (FoSC)*, ingesproken door Carlos Martinez*. Hij kan worden bekeken via de volgende VIDEOLINK: Message of friendship on the opening of the Beijing Winter Olympics 2022

Een opiniestuk geeft de mening van de auteurs, niet noodzakelijk die van de redactie van ChinaSquare.

winterspelen

“Namens Friends of Socialist China wil ik blijk geven van onze steun voor en ons vertrouwen in de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing. Wij zijn van mening dat deze Spelen een belangrijke mijlpaal vormen op weg naar een multipolaire wereld.

Boycot mislukt

Een handvol imperialistische landen heeft geprobeerd een ‘diplomatieke’ boycot op gang te brengen, waarbij ze kwaadaardige en belachelijke laster verzonnen over mensenrechtenschendingen in Xinjiang. Mensen over de hele wereld hebben commentaar geleverd op de huiveringwekkende ironie dat landen als de VS en Groot-Brittannië – die genocidale oorlogen tegen de moslimwereld hebben ontketend, en waar het islamofoob racisme een blijvend probleem is – zichzelf plotseling opwerpen als de verdedigers van de mensenrechten voor moslims.

Intussen zijn de pogingen om de spelen te verstoren en China te belasteren een regelrechte mislukking. Meer dan 30 staatshoofden en regeringsleiders zullen de openingsceremonie in Beijing bijwonen. Geen enkel land in Afrika, Latijns-Amerika of het Midden-Oosten bleek de boycot te willen steunen. Geen enkel land met een moslimmeerderheid steunt de boycot.

De mislukte boycotcampagne is een belangrijk teken dat de wereld met de dag meer multipolair wordt; dat hegemonie en unipolariteit tot het verleden behoren; dat de VS en hun bondgenoten niet langer hun wil kunnen opleggen aan de rest van de wereld; dat de volkeren van de wereld hun vriendschap en samenwerking met China waarderen, een land dat een onmisbare kracht is bij de opbouw van een democratisch en vreedzaam systeem van internationale betrekkingen waarin de Verenigde Naties en het internationaal recht de centrale plaats innemen.

Groene winterspelen

Bij deze Spelen kunnen we opnieuw zien hoe serieus China het wereldwijde streven naar een oplossing voor de klimaatcrisis neemt. De Olympische Winterspelen in Beijing worden de groenste Olympische Spelen in de geschiedenis en de eerste waar alle locaties exclusief van schone, hernieuwbare energie voorzien zijn. Niet minder dan 85 procent van de voertuigen die voor de Spelen worden gebruikt, rijden op elektriciteit of waterstof.

Vijf van de zeven locaties zijn eerder gebruikte locaties, gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008. En in de afgelopen jaren heeft Beijing zijn bebossingscampagne opgevoerd: het bomenbestand van de stad is nu 44 procent, het dubbele van het niveau van Londen of New York City.

En dan zijn er nog de protocollen voor de bestrijding van de pandemie die zijn ingesteld om ervoor te zorgen dat de deelnemers volledig veilig zijn en geen risico lopen om besmet te raken met Covid-19.

Veiligheid

Deze maatregelen zijn alweer een voorbeeld van het feit dat China de afgelopen twee jaar al het mogelijke heeft gedaan om zijn bevolking tegen de pandemie te beschermen. Er is meer dan een jaar verstreken sinds er op het vasteland van China iemand is overleden aan Covid. Sinds de uitbraak in Hubei in de eerste paar maanden van 2020 met succes is ingedamd, is er slechts een handvol Covid-doden gevallen – een werkelijk opmerkelijke prestatie voor een land van 1,4 miljard mensen.

Dankzij de dynamische Zero Covid-strategie van China heeft de overgrote meerderheid van de bevolking gedurende deze periode een normaal leven kunnen leiden. Enkele kleine uitbraken zijn snel onder controle gebracht. Ondertussen is de economische groei hersteld en wordt er verder gewerkt aan de projecten van armoedebestrijding, infrastructuurontwikkeling en het verbeteren van het leven van mensen.

Volksgezondheid

Inmiddels hebben de VS en Groot-Brittannië – twee van de rijkste landen in de wereld – samen meer dan een miljoen Covid-sterfgevallen. We kennen allemaal wel mensen die zijn overleden aan het virus. We kennen allemaal mensen die lijden aan long Covid. We zijn allemaal getroffen door het wanbeheer van de pandemie door onze regeringen; door het volslagen falen van onze regeringen om het menselijk leven voorrang te geven boven de winsten van de extreem rijken.

De aanpak van de pandemie in het socialistische China heeft laten zien dat China een leidende natie is op het gebied van volksgezondheid en dat de Chinese regering buitengewoon competent is en in staat om effectief in te spelen op de behoeften van de mensen.

Geavanceerd, modern land

Als we het vlotte verloop en de efficiëntie van de Spelen zien wordt het ons duidelijk dat China armoede en achterlijkheid achter zich heeft gelaten. Toen de Volksrepubliek China in 1949 werd gesticht, behoorde China na honderd jaar koloniale overheersing, oorlog en chaos, tot de armste landen ter wereld, met een levensverwachting van 35 jaar, een alfabetiseringsgraad van misschien 10 procent en een beperkte infrastructuur.

Nu is het een geavanceerd modern land, een koploper op verschillende belangrijke terreinen van wetenschap en technologie, met een uitstekend onderwijssysteem en een bevolking die steeds welvarender wordt. China heeft extreme armoede uitgebannen en een einde gemaakt aan hongersnood. Iedereen heeft recht op voldoende voedsel, onderdak, kleding, onderwijs en gezondheidszorg. En de opkomst van China is vreedzaam geweest, niet voortgekomen uit overheersing of een streven naar hegemonie. Het heeft uitstekende, vriendschappelijke en wederzijds voordelige betrekkingen met de meeste landen in de wereld. Die vriendschap komt tot uiting in deze Olympische Winterspelen.

Dus nogmaals onze groeten en respect voor de organisatoren en deelnemers, en voor het Chinese volk en de Communistische Partij van China. We wensen jullie veel succes.”

*Friends of Socialist China (FoSC) is ‘een platform gebaseerd op het ondersteunen van de Volksrepubliek China en het verspreiden van informatie en inzichten over het Chinese socialisme’. *Carlos Martinez is een lid van de kernredactie van de website. FoSC is ook op YouTube, FB en Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *