Vrijhandelsakkoord met China in Zuid-Koreaans parlement aangenomen

Het parlement van Zuid-Korea heeft vandaag het vrijhandelsakkoord met China geratificeerd. De integratie van landen in Azië tot een economisch geheel is een stap dichterbij gekomen.

koreaans parlementIn de Nationale Assemblée van de Republiek Korea in Seoul heeft een meerderheid van 196 volksvertegenwoordigers het vrijhandelsakkoord met de Volksrepubliek China bekrachtigd. Er waren 33 nee-stemmen en 36 onthoudingen. Nu moet China het akkoord nog bekrachtigen.
 

Gunstig, niet vanzelfsprekend

In juni hadden de beide landen, na drie jaar van onderhandelingen, het akkoord afgesloten. De komende tien jaar zal Seoul zijn invoertarieven schrappen op bijna 10.000 producten, 79 % van de goederen, uit China. Beijing zal bijna 6.000 producten uit Zuid-Korea, 71 % van die invoer, vrijstellen van toltarieven. Samen zullen ze de komende 20 jaar de in- en uitvoerrechten op meer dan 90 % van de goederen bij hun wederzijdse handel opheffen. Zuid-Korea hoopt dat het in de komende tien jaar zo zijn bruto binnenlands product 0,96 % zal laten groeien en dat dit ongeveer 53.000 nieuwe banen zal opleveren. De regering in Seoul heeft toegezegd dat ze de eigen handelsprocedures zoveel mogelijk zal vereenvoudigen in nauw overleg met de Chinese collega’s. Zuid-Korea wil graag zijn export herstellen die zwaar te lijden heeft onder de mondiale economische malaise. In oktober was de uitvoer jaar op jaar 15,9 % gezakt, het slechtste resultaat in meer dan zes jaar.
De stemming in het parlement in Seoul was voorafgegaan door langdurige heftige discussies tussen partijen die vreesden dat het akkoord nadelig zou uitpakken voor de Koreaanse landbouwers en partijen die dat bezwaar ongegrond vonden. De president van de Republiek Korea drong aan op een snelle ratificatie omdat verder uitstel volgens hem een groot verlies voor de exportsector van het land zou betekenen. De politieke partijen werden het uiteindelijk eens nadat er afspraken waren gemaakt voor een pakket van steunmaatregelen voor de boeren.

Mogelijke nawerking

Het vrijhandelsakkoord tussen China en Zuid-Korea zal naar verwachting ook gunstig uitpakken voor de economische eenmaking van de regio. Het is het eerste vrijhandelsakkoord tussen twee landen van Noordoost-Azië, maar het kan met een soort domino-effect het eerste van een reeks in Azië en de Pacific worden. Tijdens dezelfde zitting heeft het Zuid-Koreaanse parlement een vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland en Vietnam afgesloten. Het akkoord tussen China en Zuid-Korea kan volgens experts van beide landen een stimulans geven aan de gesprekken over een trilateraal akkoord tussen de twee partners en Japan. Volgens waarnemers zou het de vorming van het Regional Comprehensive Economic Partnership kunnen bevorderen. Dit RCEP wil een overkoepelend vrijhandelsakkoord tussen Asean, de organisatie van 10 Zuidoost-Aziatische landen, zelfs met de zes landen waarmee er al individuele vrijhandelsakkoorden bestaan: Australië, China, India, Japan, Nieuw Zeeland en Zuid Korea.

Tevreden partners

De Volksrepubliek China en de Republiek Korea (Zuid-Korea) knoopten diplomatieke betrekkingen aan in 1992 en dat heeft een steeds hechtere economische samenwerking bevordert. Na het begin van de mondiale financiële crisis in 2008, hebben Seoul en Beijing die samenwerking nog versterkt. Om de wisselmarkt te stabiliseren hebben ze een deviezenswap afgesproken, een contract waarbij ze besloten bedragen in de Koreaanse won en de Chinese yuan om te ruilen op bepaalde vervaldagen. Zuid-Korea is voor China de op twee na grootste handelspartner en China is veruit de grootste handelspartner van Zuid-Korea. Het volume van hun gezamenlijke handel bedroeg in 2014 meer dan 274 miljard euro.
Xinhua, Yonhap (Z-Koreaans persbureau), Koreaherald.com
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *