'Vrijhandelsakkoord China en Chili krijgt upgrade'

China en Chili zullen hun vrijhandelsakkoord meer gewicht geven. Dit is een resultaat van het staatsbezoek dat president Xi Jinping aan het Latijns-Amerikaanse land heeft gebracht.

vrijhandelsakkoordXi heeft zijn Chileense collega Michelle Bachelet ontmoet en de twee staatshoofden uitten hun tevredenheid over de resultaten van het 10 jaar oude akkoord tussen Chili en China.

Eerste van Latijns-Amerika

Chili was het eerste Latijns-Amerikaanse land dat met China een vrijhandelsakkoord heeft afgesloten. De handel tussen beide landen is intussen vier keer zo groot geworden. Het handelsvolume is volgens een gezaghebbende Chileense bron toegenomen tot een waarde van bijna 30 miljard euro, een kwart van de Chileense handel met het buitenland. Chili exporteerde goederen voor een waarde van 15 miljard euro (volgens een Chinese regeringsbron is dat eerder 17,5 miljard). Het importeerde voor 14 miljard euro. Volgens mevrouw Bachelet wordt dank zij het vrijhandelsakkoord op  97% van de Chileense export naar China geen invoerrechten geheven.

Uitstekende betrekkingen

Voor Chili kwam China in 2005, voor het afsluiten van het vrijhandelsakkoord, als handelspartner op de 25e plaats. Nu is de Volksrepubliek zijn grootste klant  en partner voor import en export. Het is China dat de meeste Chileense export ontvangt en de meeste koperproducten van Chili koopt. Koper is goed voor 79% van de Chileense export naar China. De tweede Chili-Week vond dit jaar in Guangzhou en Beijing plaats van 28 augustus tot 2 september. Er namen 80 ondernemingen deel uit de sectoren voedsel en drank, fabricage, diensten en toerisme.

Voedsel & meer

vrijhandelsakkoordVoor voedsel is de Volksrepubliek ook de op een na grootste handelspartner van Chili. China voert grote hoeveelheden Chileense wijn in: vorig jaar steeg de export van Chileense wijn naar China met 46%. Chili vindt in het Aziatische land een markt voor kersen, bosbessen, appels, druiven en voor schaal- en schelpdieren en eetbare zeevis zoals zalm. Voor kersen, bosbessen en avocado’s  zijn er quarantaineregelingen afgesproken. Goedkope en kwaliteitsvolle Chinese producten zijn gewild bij de Chileense consumenten. Auto’s die in China zijn gemaakt hebben een belangrijk deel van de Chileense automarkt veroverd.

Financiën

Sinds juni 2016 heeft de belangrijke China Construction Bank een vestiging in Santiago de Chile, de eerste clearing bank van Zuid-Amerika voor transacties in de Chinese munt. President Bachelet heeft voorspeld dat die bank de Chinese financiering van projecten in Chili zal vergemakkelijken. Ook haar Chinese collega Xi wees op het grote belang van samenwerking op het vlak van financiering en investeringen.

Met het oog op morgen

vrijhandelsakkoord

Chili-Week in China 2016


Wu Baiyi van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen (de bekende Chinese Academy of Social Sciences, CASS) ziet een enorm potentieel voor samenwerking tussen de twee landen. Hij denkt daarbij aan geneeskunde, gezondheidszorg, biotechnologie en toerisme. Wu merkt op dat die sectoren op dit moment nog niet in het lopende vrijhandelsakkoord zitten. Verder rekent Chili op meer Chinese investeringen en een gemakkelijker toegang tot de reusachtige Chinese markt, volgens de expert.
China en Chili hebben verder 12 documenten voor samenwerking ondertekend. De overeenkomsten betreffen de sectoren astronomie, financiën, onderwijs en landbouw. De beide landen zullen ook een centrum voor sterrenkunde openen en samen beheren in Chili. In de hoofdstad Santiago komt een Chinees cultureel centrum. Xi Jinping heeft president Bachelet voor een staatsbezoek aan China uitgenodigd.
China Daily, Xinhua, Washington Post, www.investchile.gob.cl, de financiële begrippenlijst dfbonline.nl

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.