VS-chipboycot aangescherpt maar snijdt in eigen vlees

De VS heeft de exportregels voor chips naar China verscherpt om er de ontwikkeling van AI te verstikken. China heeft al terug geslagen met het vergunning plichtig maken van grafietuitvoer. De VS-beperkingen hebben echter ook Qualcomm getroffen want het bedrijf dankt 1.258 personen af in zijn twee Californische filialen.

Biren stelt BR100 voor Foto: SCMP Disclaimer

Met de aangescherpte VS uitvoerregels wil de VS de uitvoer van een breder scala aan geavanceerde chips en gereedschappen voor het maken van chips verhinderen. Volgens de CSIS-denktank is het doel om de Chinese toegang tot AI te verstikken.    De nieuwe maatregelen breiden ook de vergunningsvereisten voor de uitvoer van geavanceerde chips uit naar meer dan 40 extra landen die het risico met zich meebrengen dat ze naar China worden omgeleid aldus de functionarissen. Voortaan zullen Chinese filialen in het buitenland evenmin de geavanceerde chips mogen invoeren.

Voorts worden de twee Chinese starters Biren and Moore Thread toegevoegd aan de Entity-lijst van bedrijven die vergunning  plichtig zijn. Biren bracht vorig jaar de nieuwe 7-nanometer BR100 GPU uit die volgens het bedrijf drie keer betere topprestaties kan leveren dan vergelijkbare producten op de markt. Moore Threads zei eerder dit jaar dat het was begonnen met de massaproductie van twee universele GPU’s, Sudi en Chunxiao. .

 De Nvidia chips worden als ideaal beschouwd voor veeleisende taken als machine learning en deep learning AI-modellen. Als motivatie geeft de VS aan dat zo verhinderd wordt dat de chips de Chinese defensie zouden ten goede komen en leiden tot massavernietigingswapens (tiens, waar hebben we dat nog gehoord?) . Minister van Handel Gina Raimondo zei dat het reglement waarschijnlijk jaarlijks zal worden geactualiseerd. Ze voegde er nog aan toe dat de meeste consumentenchips zoals in laptops, smartphones en gaming vrijgesteld zijn van de regels.

Concreet

Nvidia-stand op Expo in Hangzhou Foto China Daily Disclaimer

Concreet hebben de nieuwe regels tot gevolg dat voortaan de door Nvidia specifiek voor China ontworpen A800 en H800 chips niet meer mogen worden uitgevoerd tenzij mits vergunning. Nvidia had deze speciaal ontworpen ter vervanging van de A100 en H100 chips die niet meer mochten uitgevoerd naar het land.

Nvidia heeft een cruciale rol gespeeld in het stimuleren van de Chinese vooruitgang op het gebied van AI, data-analyse en rekenkracht. China is ondertussen een AI-macht geworden met bijna één miljoen betrokken bedrijven. Het succes van de AI-chips zijn overigens de reden waarom de marktkapitalisatie van Nvdia drie maal deze van Intel bedraagt. Het bedrijf laat voorts weten dat de verscherpte controles dit kwartaal een verlies van $400 miljoen zouden veroorzaken. Aan de beurs deelde Nvidia mee dat het verbod ook betrekking heeft op de L40- en L40S-GPU’s evenals op de RTX 4090-gamingkaart.

Verwacht wordt dat de Chinese klant-bedrijven snel voorraden willen opbouwen maar de bestellingen die na de gratieperiode van één maand niet geleverd zijn, zouden geannuleerd worden aldus 86Research analist Charlie Chai. Grote Chinese technologiegroepen, waaronder Alibaba, Baidu, ByteDance en Tencent, hebben de afgelopen maanden voor meer dan $ 5 miljard aan Nvidia-chips gekocht, meldde de Financial Times in augustus, maar de meeste van deze bestellingen zijn nog niet geleverd.. Xpeng heeft daarentegen een chipvoorraad voor jaren ingeslagen.  

De meeste clouddienst providers gebruiken Nvidia chips maar hoewel AliCloud, Tencent Cloud en Baidu cloud GPUs ook chips van Intel en AMD gebruiken grijpen de beperkingen ook daar in. Intel lanceerde voor China speciaal de AI processor Gaudi2 maar ook die mag niet meer uitgevoerd tenzij met vergunning en de bedrijven Inspur, New H3C en xFusion gebruiken Gaudi2. Bij AMD is het de verkoop van de 2 Instinct MI300 voor China die bedreigd wordt. Een werknemer van serverproducent H3C vreest dat de laatste GPU ban op de sector een impact zal hebben op lange termijn en de capaciteiten van de Chinese cloud diensten zal aantasten. Brady Wang van Counterpoint meent dat het op lange termijn het Chinees vermogen zal aantasten om AI te ontwikkelen..

Uitverkocht

Bij bol.com is GeForce RTX 4090 ook niet leverbaar Foto: bol.com Disclaimer

Op de webwinkels slaat de paniek toe om zich Nvidias  GeForce RTX 4090 grafische kaart aan te schaffen, het toptuig dat gebruikt wordt bij videogames en grafische ontwerpers. Verschillende Chinese hardware partners van Nvidia waarbij AsusTek Computer, Micro-Star International en Colourful Technology hebben de voorraad RTX 4090 uit de respectieve online winkels van deze bedrijven op Taobao of JD.com gehaald. Woensdag waren op Taobao alle RTX 4090 grafische kaarten uitverkocht. Gigabyte plaatste gewoon ‘out of stock’ op zijn online winkels.  Door de schaarste is de prijs ervan verdrievoudigd. De kaart is nog voorradig in fysieke winkels en bij derde partij verkopers. Hoewel er nog op de zwarte markt zal worden verhandeld, zijn deze aantallen niet voldoende voor de techgroten.

Omdat het Chinees leger werkt met 45nm en 28 nm chips wordt niet verwacht dat de verstrenging van de VS-uitvoerregels een onmiddellijke invloed zal hebben op defensie. Het probleem situeert zich eerder op lange termijn omdat de militaire chips componenten zijn met een hoog verbruik die intensief moeten worden vervangen.

Andere landen

In Nederland kunnen de nieuwe regels nu bij ASML ook van toepassing worden op de uitvoer van de Twinscan NXT1980Di indien die gebruikt wordt voor geavanceerde chips, aldus CEO Peter Wenninck bij de voorstelling van de kwartaalresultaten. Tijdens het voorbije kwartaal werd China de grootste afzetmarkt met 46% van de verkoop. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was dit nog 15% maar in het tweede kwartaal bedroeg dit al 24%. Wenninck verklaarde dit doordat de klanten uit andere laden zoals Intel, Samsung en TSMC onzeker zijn over het herstel van de chipsector. Wennick verwacht dat de vraag van Chinese chipfabrikanten sterk zal blijven en dat de Amerikaanse beperkingen de verkoop van ASML aan China met  tussen 10 en-15 % zou verminderen. .

De VS-chipgigant Qualcomm dankt van zijn kant 1258 personen af in twee Californische filialen. De Chinese markt is met 60% van de omzet cruciaal voor Qualcomm dat onder meer leverde aan Huawei. Volgens TF International analyst Ming-Chi Kuo zal Huawei vanaf 2024 stoppen met het aankopen van Qualcomm chips want nieuwe modellen zullen de eigen Kirin chips gebruiken.

Reactie China

Foto: elements.visualcapitalist.com Disclaimer

.Vooreerst reageerde het Chinese ministerie van Handel zoals gebruikelijk verbaal. Het zei woensdag dat ‘de VS voortdurend het concept van de nationale veiligheid overdrijft, exportcontrolemaatregelen misbruikt en tot unilaterale pesterijen zijn toevlucht neemt’. Meer beklijvend wordt allicht de beslissing om vanaf 1 december de uitvoer van grafiet -een sleutel grondstof bij het vervaardigen van EVs- vergunning plichtig te maken. Eerder had China al hetzelfde gedaan voor de uitvoer van gallium en germanium. Grafiet is de meest voorkomende grondstof die gebruikt wordt in de anodezijde van lithium-ion batterijen vanwege de relatief lage kosten, hoge energiedichtheid en stabiele structuur.

 Grafiet voor batterijen kan worden geproduceerd uit gewonnen grondstof dat ‘natuurlijk’ materiaal wordt genoemd of in een ‘synthetisch’ proces met behulp van aardoliegrondstoffen, waardoor de batterij sneller wordt opgeladen en langer meegaat, maar duurder is om te produceren. China is veruit de grootste verwerker van natuurlijk grafiet en genereerde vorig jaar volgens Benchmark Mineral Intelligence bijna 70 procent van het synthetische grafiet in de wereld. Daardoor is het een van de kritische grondstoffen waar Beijing de grootste wurggreep in heeft. Ross Gregory, een in Seoul gevestigde partner bij adviesbureau New Electric Partners zei dat elk verbod op anodematerialen ‘ongelooflijk belangrijk’ zou zijn. ‘De hele auto-accu-industrie is afhankelijk van anodes en ze komen bijna allemaal uit China’, verduidelijkte hij.  De drie grootste afnemers van het Chinese grafiet zijn de VS, Zuid-Korea en Polen.

De Financial Times verwacht ook dat China moeilijk kan doen met zijn fiat voor een overname door VS chipbouwer Broadcom die voor $69 miljard het cloud software bedrijf VMware wil overnemen. Overeenkomsten tussen grote multinationals waarbij deelnemers in China inkomsten genereren van meer dan 400 miljoen  yuan moeten echter bij de State Administration of Market Regulation worden ingediend ter goedkeuring. In het meest recente financiële jaar van Broadcom kwam ongeveer een derde van de 33 miljard dollar aan omzet voort uit verzendingen naar China.

De vraag blijft of Xi Jinping volgende maand zal deelnemen aan de APEC-top in de VS;

Bronnen SCMP, FT, Reuters, NOS, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email