VS raketschild in Zuid-Korea drijft spanning op

De VS zal in Zuid-Korea een raketschild opzetten, formeel tegen Noord-Korea. Met het protest van China en Rusland wordt geen rekening gehouden.

raketschildWoensdag is een akkoord tussen de VS en Zuid-Korea gesloten om een THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) systeem op te stellen in het zuidoosten van dat laatste land. De batterij komt in de provincie Noord Gyeongsang. Daar staat nu al een Zuidkoreaanse Hawk batterij van grond-luchtdoelraketten. De keuze van de locatie komt er amper vijf dagen na het principeakkoord over de installatie. Het besluit viel vlugger dan verwacht, waarschijnlijk om het opstekend protest in Zuid-Korea de pas af te snijden.
Het THAAD-systeem moet het grootste deel van Zuid-Korea kunnen beschermen tegen raketten die afgevuurd worden uit Noord-Korea. Het zou einde 2017 operationeel moeten zijn.
Zowel China als Rusland hebben op voorhand fel geprotesteerd. In principe is het systeem gericht op het onderscheppen van korte- en middellange afstandsraketten uit Noord-Korea. Daarvoor is het uitgerust met een radar die 600-800 kilometer ver kan kijken. Maar hij kan binnen de 24 uur omgeschakeld worden tot een radar die 2.000 kilometer ver kijkt en meteen een rakettenschild vormen tegen Rusland en/of China. De installaties zullen niet open staan voor buitenlandse waarnemers. Beide landen zien de installatie dan ook als een belangrijke stap in het opvoeren van de militarisering van de regio die voortvloeit uit de “draai naar Azië” van de regering Obama.
Een kostprijs voor het systeem, dat door Lockheed Martin gebouwd wordt, is niet bekend gemaakt. Zuid-Korea stelt de locatie ter beschikking, de VS gaan het systeem installeren en betalen; het zal bediend worden door de US Forces Korea (USFK), het commando van 28.500 Amerikaanse soldaten in Korea. Zuid-Korea gaat hierdoor deel uitmaken van het wereldwijde Amerikaanse rakettenschild. De VS heeft al een THAAD systeem op het eiland Guam in de Stille Oceaan.
Bronnen: Xinhua, Global Times.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *