Waarom belt Trump naar Xi met een voorstel voor ontmoeting?

Op donderdag 1 november belde Donald Trump naar Xi Jinping. Ze hadden het over de handel tussen China en de VS en over Korea. Trump stelde voor om elkaar apart te ontmoeten tijdens de top van de G20. Hoe oprecht is de toenadering?

De Amerikaanse president had het initiatief genomen voor het telefoongesprek met Xi Jinping.

Afspraak

Hij wilde graag ook een belangrijke bijeenkomst met Xi tijdens de G20. Die groep van landen vergadert op 30 november en 1 december in Argentinië en uiteraard zijn de VS en China daar aanwezig. Trump stelde voor dat China en de VS hun Argentinië-contact goed zouden voorbereiden. Op zijn verlanglijstje staat meer export naar China. Trump zei daarbij dat hij de China International Import Expo (CIIE), van 5 tot 10 november in Shanghai, zou steunen. Hij vond een goede relatie met Xi belangrijk en ‘wenste de bevolking van China alle goeds toe’.

Win win, daar draait het om’

Xi, van zijn kant, zei een goede persoonlijke verstandhouding ook belangrijk te vinden. De Chinese president herinnerde zijn Amerikaanse collega eraan dat ze het al eerder eens waren geworden over belangrijke vormen van samenwerking. Xi is bereid om Trump te ontmoeten. Hij wees er echter op dat de essentie van de samenwerking in economie en handel tussen hun beider landen het streven naar wederzijds belang is.

Positiviteit

‘Ruzies over handel hebben een negatieve weerslag op bepaalde sectoren in de beide landen en op de wereldhandel’. China maakt volgens Xi steeds duidelijk dat het dat niet wil. Met de CIIE van volgende week laat China zien dat het meer wil importeren en zich nog meer wil openstellen voor andere landen. De beide leiders zagen vooruitgang in de vredesbesprekingen met de Democratische Volksrepubliek Korea en waren tevreden over hun inspanningen daarvoor.

Schoorvoetend naar het diner

Volgens de Hongkongse krant SCMP zal Trump zijn Chinese ambtgenoot voor een diner uitnodigen in Argentinië. De Amerikaans president zou zijn reisschema ook hebben aangepast, zo zei zijn economische adviseur Larry Kudlow. Dat zal de ontmoeting tussen de twee leiders wat meer ruimte geven, aldus de krant. De SCMP schrijft dat de Chinese regering ‘het Amerikaanse voorstel voor een ontmoeting enigszins schoorvoetend aanneemt’.

Good cop, bad cop?

De Chinese aarzeling mag niemand verwonderen gezien de voortdurende vijandige woorden en ingrepen van de VS tegen China. Gisteren nog heeft minister van BuZa Mike Pompeo China bedreigd. Dat deed hij naar aanleiding van een aanklacht tegen zogenaamde Chinese spionnen en sancties tegen Fujian Jinhua Integrated Circuit, een producer van geheugenchips. In de beide zaken beschuldigt de Amerikaanse regering China van technologiediefstal. Washington reageert blijkbaar met het enerzijds opvoeren van de druk op Beijing, gecombineerd met wat anderzijds wellicht een schijn van toenadering is.

De agenda van Xi aangepast?

Trump naar Xi

Xi in gesprek met privésector. (foto Xinhua)

En in Beijing lijkt het intussen alsof bepaalde punten die hoog op de agenda van Xi stonden in de koelkast belanden. De beperking van financiële risico’s, de bestrijding van armoede en van vervuiling worden voor het eerst niet genoemd in verklaringen over een belangrijke vergadering van het Politiek Bureau. Naast geruststellende woorden over  de stabiliteit van de Chinese economie staat de waarschuwing over een toegenomen neerwaartse druk. ‘Sommige bedrijven ondervinden problemen‘ volgens de politieke leiding. Xi Jinping doet zijn best om de privésector te verzekeren van de verdere steun en bescherming vanwege de CPC en de regering, iets wat vooral premier Li Keqiang tot nog toe deed.

Naar zero sum?

De eerste tekenen worden zichtbaar van het feit dat de Chinese voorspelling over het effect van een handelsoorlog uitkomt. Het handelsconflict en dreiging van een ware koude oorlog, die erachter schuilt, zijn zowel voor de VS als voor China nadelig.

Xinhua, South China Morning Post, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Waarom belt Trump naar Xi met een voorstel voor ontmoeting?

  1. Vreemd toch dat Trump nu plots zo snel mogelijk aan tafel wil om de handelsoorlog te beeindigen. Wat is er gebeurd?
    De Amerikaanse beurzen verloor 2000 miljard dollar in oktober, ze noemen het Shocktober. De rijke vrienden van Trump zagen hun vermogen krimpen. Om te voorkomen dat het scenario nog erger werd moest Trump de markt sussen en dat kan bereikt worden door te bellen met Xi en meteen daarna het positief nieuws over handelsoorlog met China melden via twitter.
    Wat ik mij afvraag is, wat heeft geleid dat de Amerikaanse beurzen plots kelderde?
    1) handelsoorlog? of 2) door dumpen van dollar: China dumpte twee keer dollar in kleine hoeveelheid. Eerste keer gebeurde niets, vanaf tweede keer ging de beurs onderuit.

  2. begin vorige week tweette Trump dat China niet echt een akkoord wilde: toen kelderde de beurs
    na zijn telefoontje tweette hij dat de onderhandelingen ‘nicely’ opschoten en won de beurs even veel
    als ze verloren hadden. Bedoeling was dus de kapitaalbezitters gunstig te stemmen voor de tussenverkiezingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *