Wang Qishan gekozen tot vicepresident

Voormalig corruptiebestrijder Wang Qishan werd door het Volkscongres unaniem herkozen tot vicepresident hoewel hij geen hoge partijfunctie meer bekleedt. De 70 jarige Wang krijgt als takenpakket de relaties met de VS waarmee een handelsoorlog  voor de deur lijkt te staan.

Na 5 maanden zonder functie te zijn geweest, is Wang Qishan terug. Hij moest na het partijcongres in oktober ontslag nemen uit het Permanent Comité van het Politiek Bureau wegens het overschrijden van de leeftijdsgrens. Wangs benoeming tot vicepresident werd goedgekeurd met 2,969 stemmen tegen één. President Xi Jinping werd unaniem als president herkozen voor een tweede termijn. In het verleden ontpopte Wang zich als een crisismanager.
Tijdens de jaren negentig gold hij als vertrouweling van Zhu Rongji. In 1994 werd hij gouverneur van de China Construction Bank en bleef dit tot hij in 1997 getransfereerd werd naar Guangdong om er vicegouverneur te worden. In 1999 was hij de verantwoordelijke die het faillissement van de Guangdong International Trust and Investment Corp mocht afhandelen die een put van 5 miljard dollar naliet. Uit die tijd dateert zijn bijnaam de brandweerman. Toen de SARS uitbrak in Beijing werd hij burgemeester en naar verluidt verloor hij 5 kg aan gewicht op twee maanden tijd. Hij zat er ook het comité voor dat de Olympische Spelen voorbereidde. Vijf jaar later leidde Wang als vicepremier regelmatig de economische dialoog met de Verenigde Staten. Onder het bewind van Xi Jinping was hij de topman van de corruptiebestrijding. In die functie liet hij maar liefst 254.419 ambtenaren onderzoeken. Deze campagne was zo succesvol dat de speciale gevangenis voor veroordeelde toppolitici nu propvol zit.

Relaties VS

Aangenomen wordt dat Wang de relaties met de VS in zijn takenpakket zal krijgen.  Ten tijde van de strategische dialogen kon Wang echter praten met figuren zoals Paulson. Onder Trump zijn praktisch alle gematigde en pro-globalisering figuren echter vervangen door haviken en nationalisten. Vorige week nam Gary Cohn ontslag en werd Buitenland minister Tillerson ontslagen. Binnen het kabinet Trump ligt de macht nu bij VS-vertegenwoordiger voor handel Robert Lighthizer en Trumps handelsadviseur Peter Navarro.
Robert Lighthizer zei dat het fout was China tot de WTO toe te laten en dat hij een alliantie met Japan en de EU wil om de Chinese handelspraktijken tegen te gaan. Navarro is bekend van zijn boek “Death by China: Confronting the Dragon- A Global Call for Action“. Rex Tillerson werd vervangen door CIA-baas Mike Pompeo die in januari nog voor het Congres ‘China een even groot gevaar voor de VS  als Rusland’ noemde. Gary Cohn werd vervangen door Larry Kudlow die in zijn eerste interview in de nieuwe functie een brede coalitie bepleitte van handelspartners die tegen China zijn.

Reactie

China heeft al de twee topafgevaardigden Yang Yieshi en Liu He naar Washington gestuurd maar tevergeefs. President Trump wil dat China een plan voorstelt waarbij het Chinees handelsoverschot met 100 miljard dollar wordt verminderd. Het VS ministerie van Handel vraagt op Chinees staal en aluminium tarieven te heffen en president Trump wil nog eens voor minstens 30 miljard dollar heffingen tegen Chinese invoer van  informatietechnologie, telecommunicatie en consumentenproducten wegens de Chinese ‘gedwongen technologieoverdracht’. Tegen deze invoerheffing rees trouwens al fel protest vanwege de machtige US Chamber of Commerce. Voorzitter Donohue dringt er bij Trump op aan de heffingen niet door te voeren. ‘De heffingen schaden de Amerikaanse economische groei en werkgelegenheid. Vooral consumenten, bedrijven, boeren en veeboeren zullen de dupe zijn’, aldus nog Donohue.
De voormalig SCMP-hoofdredacteur Wang Xiangwei meent te weten dat het Chinees ministerie van Handel een tegenplan heeft opgesteld in geval het tot een handelsoorlog komt. Dit is een van de eerste zaken die ongetwijfeld op het bord van Wang Qishan komt. De Verenigde Staten zijn volgende week al op de G20 top van de ministers van Financiën in Argentinië van plan ‘geallieerden’ te zoeken tegen China. Het Chinees Ministerie van Buitenlandse zaken heeft zaterdag geprotesteerd tegen de VS omdat president Trump een wetgeving tekende die de VS aanmoedigt toplui naar Taiwan te sturen en omgekeerd.
Bronnen: FT, SCMP, CNBC, NOS

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar