Wanneer een Chinees op de maan?

Volgens een witboek over zijn ruimteprogramma gaat China de poolregio’s van de maan beter verkennen om daar op termijn een permanente maanbasis op te richten.

Chang’e-5

Volgens het witboek ‘China’s Space Program: A 2021 Perspective’ zet China zijn onderzoekswerk in voorbereiding op een menselijke landing op de maan verder. Een precieze datum wordt niet gegeven. De nadruk ligt op het vestigen van een permanente onderzoek basis.

In 2019 slaagde China erin een verkenner te laten landen op de achterkant van de maan. In 2021 bracht een Chinees ruimtetuig monsters van de maanbodem naar de aarde. De volgende vijf jaar zullen nog twee sondes voor de exploratie van de poolregio’s naar de maan gestuurd worden. Het is mogelijk dat daar nog waterijs aanwezig is in de permanente schaduw van enkele bergen en kraters.

De Chang’e-6 maansonde moet monsters van de poolbodem naar de aarde brengen en de Chang’e-7 zal een precisielanding maken in een beschaduwd gebied en daar onderzoek naar ijs verrichten terwijl de sonde zich met korte sprongen zal verplaatsen;
De twee sondes zullen gecoördineerd onderzoek verrichten met de Russische ‘luna-26’ orbiter. Dat onderzoek zal ongeveer vijf jaar duren en moet informatie leveren die nodig is om een onderzoeksbasis op de maan te bouwen.

Het ontwerp voort de volgende maansonde, de Chang’e-8 wordt zo snel mogelijk afgewerkt. Die moet vóór 2030 gelanceerd zijn en verder de sleuteltechnologieën voor een basis in de poolregio testen, zodat die binnen een tiental jaren kan gebouwd worden en men vanaf 2035 van daaruit volop de maan kan exploreren. Voor Chang-e-8 en de maanbasis wordt een wereldwijde samenwerking voorgesteld.

Het is nog niet duidelijk in welke fase van die projecten de eerste Chinees een voet op de maan zal zetten. Het Amerikaanse Artemis programma wil al in 2024 opnieuw een mens naar de maan brengen en er tegen 2028 een soort basis oprichten.

Ook verder en dichter dan de maan kijken

Maanexploratie is slechts een onderdeel van de Chinese ruimteambities voor de komende vijf jaar.

Er komen sondes naar asteroïden die de baan van de aarde kruisen en naar kometen in de grootste kometengordel van het zonnestelsel. Verder zal voorbereidend werk gebeuren voor een missie die monsters van mars moet meebrengen, voor de exploratie van Jupiter en zijn manen, en voor het verkennen van de grenzen van het zonnestelsel.

Het Chinese ruimtestation zal verder uitgebouwd worden met twee modules voor experimenten en een ruimtetelescoop; binnenin komt een ruimtelabo en zal men testen uitvoeren met astronauten die voor langere tijd in de ruimte verblijven.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *