Weer 3 taikonauten in ruimtestation

Na een succesvolle lancering van de Long March-2F draagraket vanuit de lanceerbasis in Gansu heeft de  driekoppige  crew van de Shenzhou 13 na 6.30 uur een koppeling verwezenlijkt met het Tianhe ruimtestation. De drie taikonauten waarbij een vrouw zullen er 6 maanden verblijven wat het dubbele is van de vorige missie

De Long March-2F draagraket werd om 6.56 uur Chinese tijd gelanceerd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in de provincie Gansu. Zes uur later verwezenlijkten de taikonauten de koppeling met het ruimtestation dat ze zes maanden gaan bewonen. Het is de tweede reeks van bewoners voor het Chinees ruimtestation. Bij de drie Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu is Zhai de eerste vrouw die een ruimtewandeling zal maken. . Ze keren pas in april volgend jaar terug en gaan dus het Chinees nieuwjaar in de ruimte doorbrengen. De taikonauten zijn al de vrachtmodule Tianzhou 3 binnengegaan en zullen vracht overbrengen naar de Tianhe-kernmodule. De Tianzhou 3 werd pas een paar weten geleden de ruimte in geschoten.

 Ze zullen er honderden wetenschappelijke experimenten uitvoeren, twee of drie ruimtewandelingen maken en nieuwe robotarmen installeren. Volgend jaar zullen ze ook de Tianzhou-vrachtraket onthalen waarmee een manuele koppeling uitgetest wordt. Net zoals de Shenzhou 13 achter de hand gehouden werd in noodgeval met de Shenzhou 12, staat nu ook de Shenzhou 14 klaar voor het geval een reddingsoperatie nodig zou blijken.

Toekomst

Om de bouw van het ruimtestation af te werken, staan voor volgend jaar nog zes missies gepland waarvan twee bemande. Daarbij zullen de twee labo modules Wentian en Mengtian worden geleverd. De Shenzhou 15 zal verder een rotatie in de baan om de aarde uitvoeren met de Shenzhou 14-bemanning wat betekent dat het ruimtestation voor het eerst zes astronauten zal bevatten. Eenmaal klaar zal de Tiangong ongeveer een kwart van de grootte zijn in vergelijking met het International Space Station (ISS) dat door 16 landen werd opgezet.  Dit ISS zal blijven tot 2024 of maximaal tot 2028. Het Chinees ruimtestation wil 10 tot 15 jaar 400 km boven de aarde blijven cirkelen.

Bron Global Times, SCMP, Asia Times, Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Weer 3 taikonauten in ruimtestation

  1. De eerste vrouw die een ruimtewandeling maakte was niet Zhai Zhigang maar Wang Yaping

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *