Wereldhandelsorganisatie geeft China gelijk tegen VS

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft China gelijk gegeven in een dispuut over invoerheffingen door de VS. De VS legt het vonnis naast zich neer.

De WTO heeft beslist dat invoerheffingen tegen China die door president Trump ingevoerd werden de regels van de organisatie schenden. Het gaat om heffingen op 350 miljard dollar goederen die de VS eenzijdig opgelegd heeft in het kader van de handelsoorlog met China. .

De WTO heeft er bezwaar tegen dat de VS niet aangetoond heeft waarom de heffingen nodig waren volgens een WTO clausule die dit uitzonderlijk toelaat als ‘noodmaatregel’ om de ‘openbare zeden te beschermen’.

De invoerheffingen zijn ook strijdig met het door de WTO gehuldigd principe van de ‘meest bevoorrechte natie’ dat de gelijke behandeling van alle landen moet garanderen. Ze zijn bovendien hoger dan het toegestane maximum voor de geviseerde producten.

Verder hebben onderhandelingen over het dispuut niet geleid tot een ‘voor beide zijden aanvaardbare oplossing’ of een akkoord tussen de partijen om de zaak buiten de WTO om te regelen, in tegenstelling tot wat de VS beweert.

Geen practische gevolgen?

Het is evenwel de vraag of het besluit van de WTO ook praktische gevolgen zal hebben.

Om te beginnen heeft China zelf al tegenmaatregelen genomen op 100 miljard Amerikaanse goederen, wat proportioneel op het totaal van de Amerikaanse invoer in China ongeveer overeenkomt met het deel van de Chinese invoer in de VS dat de VS belast.
Verder is in januari van dit jaar tussen beide landen een handelsakkoord fase één overeengekomen, waardoor het handelsconflict gedeeltelijk opgelost werd, alhoewel veel heffingen nog van kracht blijven.

Ten derde en meest belangrijk; de regering van president Trump heeft het Beroepshof van de WTO lamgelegd door te weigeren nog nieuwe rechters aan te duiden. Doordat er onvoldoende rechters zijn, kunnen zaken in beroep niet meer behandeld worden, en geen definitieve vonnissen geveld. China kan van de WTO dus geen formele toelating voor vergeldingsmaatregelen krijgen.

Het huidige vonnis is een gevolg van een Chinese klacht van 2018 tegen de eerste lading invoerheffingen op 50 miljard dollar aan goederen. In 2018 en 2019 heeft China ook klachten ingediend tegen bijkomende heffingen op 34 en 16 miljard dollar aan goederen.

VS staat boven WTO-regels

In een reactie op het vonnis zei de Amerikaanse minister van handel Robert Lighthizer: ‘De VS moet zichzelf kunnen verdedigen tegen oneerlijke handelspraktijken, en de regering Trump zal niet toelaten dat China de WTO gebruikt om voordeel te halen uit Amerikaanse werkers, zakenmensen, boeren en veehouders’

Bronnen: POLITICO, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.