Corona uitbraak al erger dan SARS

Met 811 overlijdens door het coronavirus is het al even dodelijk als het SARS virus dat in 2003 818 overlijdens veroorzaakte. Het virus besmet meer personen maar de meerderheid van hen zijn wel door een milde vorm getroffen. Voor de geïnfecteerde personen worden lokale openbare ruimten omgevormd tot zalen ter behandeling. Door de explosie van de infecties ontbreekt in Hubei een deel aan medische benodigdheden hoewel een tweede noodziekenhuis er ook al patiënten opvangt.

Tot ziekenhuis omgevormde publieke ruimte ter behzandeling van patiënten met milde symptomen

Zaterdag kwamen uit de 31 provincies en regio’s rapporten binnen van 2656 nieuw vastgestelde infecties en van 89 nieuwe overlijdens, waarvan 81 in Hubei. 3916 verdachte gevallen werden gesignaleerd, 87 patiënten werden ernstig ziek en 600 genazen. Dit brengt het totaal aantal aan bevestigde zieken door het coronavirus op 37.198 en het aantal doden op 811, zowat het equivalent van het aantal SARS-doden in 2003. In totaal mochten al 2649 uit het ziekenhuis naar huis terugkeren. Ook een Amerikaan die in Wuhan verbleef overleed.

Het virus verspreidde zich al naar 32 landen en regio’s en 80 landen beperken de toegang voor Chinese bezoekers. Vooral de manier van overdracht van het virus verschilt sterk van dit bij SARS. Corona besmet meer personen en daar tegenover staat dat de sterftegraad van 2% duidelijk minder is. De WHO merkt ook op dat uit een analyse van 17.000 gevallen door de Chinese overheid blijkt dat 82% van de gevallen mild waren, 15% ernstig en 3% echt kritisch.

Overweldigd

Desinfectie aankomende ambulance

11.000 gezondheidswerkers werden naar Wuhan gestuurd waarbij 3000 specialisten in intensieve verzorging. Ook werd een systeem ingesteld waarbij elke provincie één stad uit de provincie Hubei bijstaat. Het tweede in recordtempo afgewerkt noodhospitaal heeft al patiënten ontvangen. Wuhan heeft 10.000 ziekenhuisbedden toegevoegd om personen met milde symptomen op te vangen door openbare ruimten als sport- en expozalen om te vormen tot tijdelijke ziekenhuizen. De dagelijkse testcapaciteit werd te Wuhan opgevoerd tot 7000 per dag. De verantwoordelijken hebben de medische werkers opgeroepen de achterstand qua testresultaten op twee dagen weg te werken. De Universiteit van Tianjin heeft een testkit ontworpen waardoor het resultaat al kan vastgesteld worden na 15 minuten. De testkit moet nog goedgekeud door de regelgever.

De hoofdtegenstelling is echter de grote behoefte aan aangepast materiaal en de beschikbaarheid. Hubei vicegouverneur Cao Guangjing raamde vrijdag dat zowat 20% van de nodige beschermende kleding voor medisch personeel ontbreekt. De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie spoort nu producenten van medisch materiaal, geneesmiddelen en vaccins aan om meer te produceren en beloofde dat de regering desnoods de overproductie zal opkopen. Het Ministerie van Handel bevestigde zaterdagmiddag dat meer dan 7 miljoen medische maskers, bijna 300.000 beschermende pakken en 200.000 brillen die werden geschonken door 21 landen en een internationale organisatie, zijn aangekomen in China.

Reacties

Het versturen van mondkapjes draait op volle toeren

President Xi Jinping heeft met de Amerikaanse president Trump telefonisch contact gehad over het coronavirus en heeft Chen Yixin naar Wuhan gestuurd om het crisisteam te versterken. Chen Yixin is secretaris-generaal van het CPC Central Political and Legal Affairs Commission. Maandag vertrekt op uitnodiging van China een nieuwe WHO-missie naar China.

Om het verkeer van personen te verminderen heeft de provincie Hubei tevens besloten ook alle dorpen af te grendelen met één nooduitgang per twee dorpen. Merkwaardig is dat de stad Hangzhou apotheken verbiedt geneesmiddelen te verkopen tegen verkoudheid, griep en hoesten om zo de patiënten met symptomen te dwingen naar de dokter te gaan in plaats van zelf de geneesmiddelen te nemen. Een kanton uit Hubei geeft zelfs 1000 yuan per persoon met de coronasymptomen als hij zich door de dokter laat onderzoeken. Bij de 16 maatregelen die de stad Shenzhen treft, behoort een vrijstelling gedurende twee maanden van huur in volkshuisvesting en ook een uitstel van betalingen voor de sociale zekerheid. De provincie Hebei houdt de scholen dicht tot begin maart.

“Xinhua, SCMP, FT, Reuters

.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar