Wie is Cher Wang?

Cher Wang is Taiwans rijkste zakenvrouw en dochter van de vorig jaar overleden plastics-tycoon  Wang Yung-ching. De 50-jarige vrouw leidt zowel smartphoneproducent HTC als chipsetproducent VIA, die beiden vorige week in zee gingen met vastelandoperator ‘China Mobile’.
Cher Wang  heet eigenlijk Wang Hsiueh-hong en werd in 1954 geboren als een van de tien kinderen van Wang Yung-ching, die voorzitter was van Formosa Plastics en volgens Forbes in 2008 de 178e rijkste persoon ter wereld. Hij stuurde zijn dochter naar de Verenigde Staten om te studeren. Ze ruilde al snel de muziek als studierichting in voor economie.  In 1981 behaalde ze haar diploma en het jaar nadien begon ze te werken voor de computerfirma van haar zus, die eerst moederborden maakte en later uitbreidde naar pc’s. Toen de loonkosten  in Taiwan stegen, triokken vele firma’s werkers uit Zuidoost-Azië aan, maar Cher Wang bedacht een andere strategie: zij bouwde- als een van de eeersten – een fabriek in  Zuid-China. Deze pioniersgeest uitte zich ook bij het opzetten van haar eigen firma’s. Met haar man startte ze in 1987 de chipontwerper ViaTechnologies in Silicon Valley. Vijf jaar later verhuisde Via naar Taiwan. In 2001, toen Via 40 % van de markt had, geraakte de onderneming verwikkeld in een juridisch dispuut met Intel. De gerechtelijke affaire zou twee jaar duren en de omzet tot de helft reduceren. Via was gedwongen tot diversificatie en is nu een van de leidende aanbieders van energiezuinige processors. Ook is Via op het vasteland gericht, waar het aan IT-talent een platform biedt. Momenteel komt 70 % van de chipsets van Lenovo van Via .
Bij de opstart van HTC stuurde Cher Wang Peter Chou naar Harvard om hem op te leiden tot directeur. Wang wou aanvankelijk PDA’s maken, maar de ingenieurs verkozen notebooks. Na 2000 mocht de firma toch een PDA maken voor Compaq/HP. Daarna volgden smartphones op basis van Windows voor Deutsche Telecom en Vodafone. Op die manier werd HTC een bekend merk, en sinds 2006 maakt het smartphones onder eigen naam. Nu heeft HTC ook mobieltjes die Googles Android als besturingssysteem hebben. Op dit ogenblik brengt HTC één op zes gsm’s op de Amerikaanse markt, zij het ook onder de naam Verizon of Palm.
Bij HTC werken 950 personen in onderzoek en ontwikkeling. Vorig jaar schoot de verkoop met 67 % de hoogte in, en de winsten met 100% tot 123 miljoen$. In het verleden liet Cher Wang zich niet in met de bedrijven van haar vader. Nu zit ze ook in de Raad van Bestuur van ‘Formosa Plastics’, het vlaggenschip van de familie en Taiwans grootste industriële onderneming. Het voornaamste huis van het gezin staat in Californië, maar ook in Taiwan hebben ze een huis en verder een appartement in Beijing. Forbes raamt het fortuin van haar man, directeur bij Via, en van haar samen op 3,7 miljard $. Cher Wang is een christen, maar geen lid van een kerk.
Vader Wang is altijd een ferm voorstander geweest van de drie verbindingen tussen vasteland en Taiwan. Blijkbaar gaat dochter Wang op dezelfde weg verder.

Bronnen: FT, Business Week, NYT, China Today
Lees ook: HTC ziet alliantie met “China Mobile” wel zitten

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *