Expo 2010: Inhoud Chinees paviljoen bekend

chinapavilHet thema ‘Chinese wijsheid in stadsontwikkeling’ zal in het Chinees paviljoen op de Expo 2010 in Shanghai worden weergegeven op 3 verdiepingen en in 3 subthema’s: ‘Voetspoor van het Oosten’,  ‘Tocht naar wijsheid’  en ‘Bloeiende stad’. Ze belichten respectievelijk de ontwikkeling van China’s stedenbouw, ’s lands traditionele architectuur en het energiebesparend en milieuvriendelijk karakter van de bouw in de toekomst.
 ‘Voetspoor van het Oosten’ is het grootste deel,  gelegen op de 49 meter hoge bovenverdieping van 8.500 m². In het centrum van de verdieping zullen toeschouwers, in een zaal met 700 zitplaatsen, een acht minuten durende film kunnen zien van Lu Chuan. Hij zegt dat de film in een poëtische stijl China’s proces van stadsontwikkeling ontvouwt, de veranderingen gedurende de laatste 30 jaar, het animo voor stedebouw en het geloof in de toekomst.  Een honderd meter brede versie van het panoramische schilderij ‘Langs de rivier gedurende het Qingmingfestival’ komt op de noordkant van de bovenverdieping. Het gaat over een scène van meer dan 1000 jaar oud uit Kaifeng. Moderne mediatechnologie laat toe dat 1500 karakters uit het schilderij bewegen en wandelen.
‘Tocht naar Wijsheid’ bevindt zich op een 41 meter hoge verdieping en is 3.500 m² groot.  Bezoekers komen binnen in een droomhall met groene achtergrond, en dit begeleid door een projectorscherm dat toont hoe het volk leeft in nieuwe en oude steden. Het bevat de notie van de harmonieuze integratie van stad en platteland. Een kabelbaan neemt de bezoekers mee op een 10 minuten durende zigzagtocht langsheen Chinese binnenhoven, stenen huizen, tuinen en stenen bruggen ten zuiden van de Yangtze, houten structuren, … die allen de Chinese traditionele stijl belichamen. De hall toont ook schatten rond vier grote Chinese uitvindingen: het kompas, het papier, de drukkunst en het buskruit.  
‘Bloeiende Stad’ ligt op de 33 meter hoge benedenverdieping en is 3400 m² groot. Het toont hoe het Chinese volk de toekomstige uitdagingen wil aangaan met onder meer technologieën die CO² verminderen en door het aanmoedigen van niet-vervuilende energievormen. De benedenverdieping is eenvoudig ontworpen en heeft wit  als basiskleur. De wisselende verlichting en de projectorschermen scheppen een veelzijdige ruimte met nadruk op hoop op de toekomst. Water vloeit doorheen de drie verdiepingen, zowel echt als virtueel.
Een bezoek aan de drie verdiepingen duurt 45 minuten en in elk van de vier peilers bevindt zich een lift. De organisatoren verwachten 50.000 bezoekers per dag en om lange wachtrijen te vermijden, wordt met een reservatiesysteem gewerkt. Ook wordt gedacht het paviljoen open te houden na de expo. Het gebouw zal in september af zijn, het binnenwerk begint in oktober en de eindinspectie is gepland voor maart, aldus nog de organisatoren.
 Bron: website Beijing Review
Lees ook andere artikels met tag  Expo 2010
Zie ook CCTV-video over China paviljoen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *