Winkelcentra en buitenlandse merkketens weer open

80% van de grootwarenhuizen en de supermarkten in de grote steden zijn heropend. Ook de ketens van buitenlandse merken zijn na de lange virusvakantie aan de slag gegaan. Bij de koeriersdiensten hebben de meer dan 3 miljoen werknemers eveneens het werk weer opgepakt.

Bloomberg en China International Capital Corp ramen de werkhervattingsgraad in China op 75%. De economie komt dus weer op gang. 60% van de migranten zijn volgens het ministerie naar hun werkplaats teruggekeerd. 90 % tot 95% van de grote bedrijven uit de kustprovincies hebben het werk weer opgestart. Volgens Shanghai Securities News  zijn 80% van de grootwarenhuizen en supermarkten in de grote steden weer open.

Dit is ook het geval bij de buitenlandse merken en ketens. 27 van de 30 Ikea-winkels openden weer hun deuren. De Zweedse firma heeft ondertussen op Tmall een virtueel platform geopend voor de verkoop van zijn 3800 producten. Het Shanghai Disney Resortt opende gedeeltelijk terwijl het Disneyland park voorlopig nog dicht blijft. Starbucks heeft 90% van zijn Chinese vestigingen heropend. Fast food keten McDonalds deed 90% van zijn restaurants weer open. Kantar verwachtte in februari al dat uit eten en ontspanning het snelst zouden herstellen na de coronacrisis. Ook Apple heeft 90% van zijn winkels in China hergeopend, zij het bij sommige winkels met kortere openingstijden. De restaurants, speelruimtes voor kinderen en kraamcentra van Ikea blijven wel dicht. De Belgische luxeketen Delvaux heeft van de nood een deugd gemaakt en webwinkel JD.com uitgekozen om via JD Luxury Express zijn handtassen te verspreiden, aldus Beijing Business Today. .

De koerierdiensten werken weer op volle kracht. Volgens een rapport van Cainiao Network waren op 8 maart 3 miljoen werkers uit logistiek en koeriersdiensten aan de slag gegaan. Cainiao en partnerdiensten STO Express, YTO Express, ZTO Express, Best Expresss en Yunda Express hebben sinds de uitbraak van het virus al 50 miljoen pakketten met medische benodigdheden afgeleverd. Cainiao en partners vertegenwoordigen 70% van de spoed besteldiensten in China, aldus vorser Yang Daqing bij de Logistieke Vennootschap van China. Ook de Alibaba maaltijd bezorgdienst Ele.me en Freshippo draaien terug op volle toeren, aldus een Alibaba woordvoerster.

China Briefing dat diensten aanbiedt aan buitenlandse investeerders ontkent geruchten dat buitenlandse klanten tekenen vertonen om China te verlaten. Uit cijfers van het Ministerie van Handel blijkt dat in januari 3486 nieuwe ondernemingen met buitenlandse kapitaalinbreng werden opgericht of 4% meer. Algemeen adjunct directeur Zheng Qi van Airbus is overtuigd dat de opgelopen achterstand kan worden ingehaald. Ook de treinen tussen China en Europa hebben hun traject weer ingezet en de vrt preciseert ook de treinen met Volvo’s tussen Xian en Gent. President Xi Jinping bezocht het epicentrum van de epidemie Wuhan met de boodschap dat het ergste nu achter de rug is.

jingdaily, china daily , www.investing.com, Bloomberg, /chine.in/actualite/cn/ , china briefing, vrtnieuws

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *