Witboek over een wereldwijde gemeenschap met gedeelde toekomst

Tegenover ontkoppeling, de nulsomspelstrategie en het nieuwe oorlogsdenken heeft China in een Witboek zijn visie uiteengezet over de theorie en praktijk van een ontwikkeling naar een wereldwijde gemeenschap met gedeelde toekomst.

Foto Global Times Disclaimer

De wereld ondergaat veranderingen op een schaal die sinds een eeuw niet meer gezien zijn en dit stelt de mensheid voor nieuwe uitdagingen.  Met de moderne technieken en de IT worden de afstanden korter en dringt de realiteit van een Global Village zich op. Toch bestaat er een tendens om zich terug te plooien, af te koppelen en een nieuwe koude oorlog te ontketenen, en dit met een nulsomspelmentaliteit. Het mondiale economische herstel verloopt traag en unilateralisme en protectionisme vieren hoogtij. De Human Development Index is voor het eerst in dertig jaar gedaald. De energie-, voedsel- en schuldencrisis worden steeds heviger en een mondiaal klimaatbeheer dringt zich op.

Visie

Xi Jinping bracht voor het eerst de visie van een mondiale gemeenschap met gedeelde toekomst naar voor in Moskou in 2013. Hij ontwikkelde het idee verder in 2015 en 2017 voor de UN. Het opbouwen van een mondiale gemeenschap met een gedeelde toekomst betekent het nastreven van openheid, inclusiviteit, wederzijds voordeel, gelijkheid en rechtvaardigheid, aldus het Witboek. Het doel is niet om het ene systeem door het andere te vervangen. In plaats daarvan gaat het over landen met verschillende sociale systemen, ideologieën, geschiedenissen, gedeelde rechten en gedeelde verantwoordelijkheden in mondiale aangelegenheden.
Het Witboek geeft ook de richting en het plan aan om een mondiale gemeenschap met een gedeelde toekomst op te bouwen. Dit houdt het voortzetten in van een nieuw soort economische mondialisering waarin landen een beleid van openheid moeten voeren en zich expliciet moeten verzetten tegen protectionisme, het opwerpen van hekken en barrières, unilaterale sancties en tactieken van maximale dru., Het doel is om economieën met elkaar te verbinden en gezamenlijk een open wereldeconomie op te bouwen. Het Witboek stelt dat het concept van een mondiale gemeenschap met een gedeelde toekomst diepe wortels heeft in het culturele erfgoed van China en zijn ervaring van modernisering. Het zet de diplomatieke tradities van China voort en bouwt verder op de uitmuntende prestaties van alle andere beschavingen, aldus het Witboek.

Het merkt echter op dat sommige landen zich proberen los te koppelen van China door zichzelf op te sluiten in ‘kleine tuinen met hoge hekken’. Bovendien overdrijven sommigen de noodzaak om ‘de afhankelijkheid te verminderen’ en te ‘derisken’, wat in wezen nieuwe risico’s met zich meebrengt.

Praktijk

Drie vierden van alle landen en 30 internationale organisaties sloten zich echter aan bij het Chinese Belt & Road Initiative. Het is een initiatief voor economische samenwerking, niet voor geopolitieke of militaire allianties en het is een open en inclusief proces dat niet exclusief is en geen enkele partij uitsluit, aldus het Witboek. Het citeert enkele voorbeelden zoals de China-Pakistan Economic Corridor, de spoorweg China-Laos, de spoorweg Mombasa-Nairobi en de China-Europe Railway Express. Ook de verzoening die Iran en Saoedi-Arabië door China bereikten wordt als voorbeeld aangehaald, evenals het vredesvoorstel omtrrnt Oekraïne.

China heeft ook een reeks regionale en bilaterale initiatieven voorgesteld om gemeenschappen met een gedeelde toekomst op te bouwen en om overeenstemming te bereiken om de samenwerking uit te breiden. Dit moet gebeuren door een opbouwende rol te spelen bij het bevorderen van regionale vrede en ontwikkeling. Het land stimuleert eveneens de internationale samenwerking op gebieden als de bestrijding van de COVID-19-pandemie, het aanpakken van wanorde in het bestuur van cyberspace en het omgaan met de mondiale klimaatuitdaging.

De afgelopen tien jaar heeft de visie van een mondiale gemeenschap van gedeelde toekomst bredere steun gekregen, stelt het Witboek. Steeds meer landen en mensen zijn tot het inzicht gekomen dat deze visie de gemeenschappelijke belangen van de mensheid dient, de roep om vrede, gerechtigheid en vooruitgang vertegenwoordigt en de grootste synergie tussen alle landen kan creëren voor het opbouwen van een betere wereld, zo heet het nog.

Bron: Global Times

Volledige tekst Witboek

Print Friendly, PDF & Email