Witboek over Xinjiangs opleidingscentra

China heeft voor de derde keer dit jaar een Witboek over Xinjiang uitgegeven namelijk over de opleidingscentra die een instrument zijn in deradicalisatie. Het westen noemt de instellingen concentratiekampen of detentie centra. Global Times merkt op dat het om een soort internaten gaat waarbij de opgeleiden op geregelde tijdstippen naar huis mogen.

Aanleren manicure

De westerse media hebben de laatste tijd meer hun schijnwerpers op Xinjiang dan op Tibet gericht want Xinjiang is immers het knooppunt van de nieuwe zijderoutes. Op basis van welgeteld één studie die dan nog een prognose is, werd door de VS-afgevaardigde in de Mensenrechtenraad rond gebazuind dat één miljoen Oeigoeren zonder proces geïnterneerd zijn op basis van hun geloof of het behoren tot een minderheid. China dat dit jaar al twee Witboeken over Xinjiang publiceerde, heeft zopas een nieuw witboek uitgebracht over deze trainingscentra.

Vooreerst herinnert het Witboek dat van 1990-2016 er zich duizenden terroristische incidenten voordeden zoals bommen, moorden, branden en rellen. Vooral Zuid-Xinjiang was getroffen door daden die voortvloeiden uit religieus extremisme. Sommige fanatici riepen op tot een heilige oorlog tegen de heidenen om de seculiere besturen omver te werpen ten voordele van een theocratisch bewind. De hoofdverantwoordelijken voor het opzetten tot gewelddaden werden door het gerecht veroordeeld, maar er zijn ook vele anderen die zich lieten misleiden en meeslepen maar geen criminele feiten pleegden.

Het Witboek onderscheidt drie categorieën van personen die opgeleid worden in de centra in kwestie. Vooreerst zijn er personen die participeerden in de terroristische of extremistische activiteiten maar wier wandaden niet ernstig genoeg zijn om een misdaad genoemd te worden. Daarnaast zijn er personen die ook meededen maar berouw vertonen en willen deelnemen aan de opleidingen. In de derde categorie vallen personen die na hun veroordeling en straf toch nog een zeker gevaar inhouden voor de samenleving.

Opleiding haartooi

Het Witboek haalt aan dat het UN actieplan ter voorkoming van gewelddadig extremisme vindt dat armoede, werkloosheid en lage scholing de achtergronden zijn van gewelddadig extremisme en het uitbuiten van deze toestand door extremistische groepen. Bijgevolg besloot China hier op in te spelen door centra voor beroepsopleiding op te richten waar hoger genoemde categorieën personen zowel het algemeen Chinees kunnen aanleren en ook een of twee beroepen. Global Times ontkent dat daarbij sprake is van het martelen van etnische minderheden. Deze mogen in het centrum wel hun eigen taal spreken. Het curriculum en de spijskaart zijn tweetalig. De centra voorzien ook halal-maaltijden. Ze zijn goed uitgerust stelt het Witboek met centrale verwarming in de winter, airco en elektrische ventilatoren in de zomer plus 24/24u medische infrastructuur.

Aanleren ontwerpen kledij

 Qua godsdienst zijn er geen religieuze diensten in het centrum zelf, maar de opgeleiden mogen dit thuis wel. Overigens vergelijkt Global Times de instellingen met internaten waarvan de opgeleiden regelmatig naar huis mogen, vrije tijd kunnen aanvragen en vrij communiceren met de buitenwereld. Vooral de gehuwde vrouwelijke opgeleiden blijken voor ze in de centra aankwamen weinig op de hoogte van hun rechten. Sommige Islamitische mannen spreken immers een snelle echtscheiding uit door driemaal na elkaar het woord “Talaq” uit te spreken. De vrouwen leren niet enkel hun rechten in het centrum, maar doordat ze een beroep aanleren krijgen ze ook meer respect van de man. Overigens zijn al vele opgeleiden afgestudeerd en naar verluidt vindt 90% van hen een stabiele baan.

Het Witboek stelt vast dat er sinds drie jaar geen terroristische daden meer plaats vonden in Xinjiang. Bijgevolg besluit het dat de trainingscentra personen hebben gered van extremisme en zo beschermden tegen terrorisme. Het Witboek vermeldt dat sinds december 2018 40 groepen van diplomaten over journalisten tot ngo’s de centra bezochten. Vermeld wordt dat de Council of Foreign Ministers of the Organisation of Islamic Cooperation op zijn 46-ste zitting een resolutie heeft aanvaard die de Chinese inspanningen aanprijst qua zorg voor de islamitische burgers. Volgens Global Times zijn de westerse landen er niet in geslaagd de Islamitische landen te overtuigen van hun visie tegen het bestuur van Xinjiang. Global Times

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Witboek over Xinjiangs opleidingscentra

 1. Maak niet uit want de westerse propaganda had al gewonnen. Meeste bedrijven halen hun stekker uit China. HK rellen geloven ook in deze leugen.

 2. resolutie van de islamitische landen van maart dit jaar vind je hier: https://www.oic-oci.org/docdown/?docID=4447&refID=1250

  onder punt 20 wordt China expliciet geprezen.
  ’20. Welcomes the outcomes of the visit conducted by the General Secretariat’s
  delegation upon invitation from the People’s Republic of China; commends the
  efforts of the People’s Republic of China in providing care to its Muslim citizens;
  and looks forward to further cooperation between the OIC and the People’s
  Republic of China.’

 3. ??? Vooral de gehuwde vrouwelijke opgeleiden blijken voor ze in de centra aankwamen weinig op de hoogte van hun rechten. Sommige Islamitische mannen spreken immers een snelle echtscheiding uit door driemaal na elkaar het woord “Talaq” uit te spreken. ??? Ik vind het erg dat chinasquare deze fouten de schuld geven aan de vrouwen en niet de mannen of het geloof. In China is het een seculaire huwelijk van kracht. Dus dat een imam een huwelijk ceremonie wil geven zonder naar het huwelijk documenten voor te vragen is al op zich een extremistische gedachten goed. Er zijn wel wat imam die er voor vragen. Dan gaan ze naar een ondergrondse moskee met buitenlandse gesubsidieerde imam. Soms huren de man gewoon een acteur in dienst. Dus erg veel illegale huwelijken zoals huwelijk die niet worden erkend door de staat, meerdere vrouwen soms 4 of ergste minderjarige huwelijk want de profeet is zelf met een 13 jarige getrouwd. Zulke barbaarse huwelijk worden zelf in moslims landen barbaars genoemd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *