Hongkong kent weekend van (vrij) geweldloze massale meetings

In de parken van Hongkong waren er meetings met een tegengesteld karakter. Op zaterdag was er een tegen het geweld en voor steun aan de politie. Op zondag een tegen de regering en de politie.

Een grote massa burgers kwam op zaterdag naar een meeting tegen het geweld in het Tamar park in Hongkong.

meetings

Een massa in het Tamar Park op zaterdag voor steun aan de politie. (foto China Daily)

‘Stop geweld’

De deelnemers lieten zien dat zij genoeg hebben van een reeks verboden en gewelddadige betogingen in de stad. Ze zwaaiden met de vlag van de regio Hongkong en die van heel China. Daarbij stelden ze de schendingen van de nationale symbolen aan de kaak door bepaalde radicale activisten in de afgelopen weken. De bijeenkomst begon om 17:00 u plaatselijke tijd en duurde een uur. Op een podium kwamen vertegenwoordigers uit de sectoren van onderwijs en justitie en uit de zakenwereld aan het woord. Ook sterren uit de amusementswereld sloten zich aan. In toespraken vroegen Hongkongse vertegenwoordigers in het Nationale Volkscongres van China of het publiek de politie wil steunen. Eén van die kamerleden, Maria Tam Wai-chu, gaf als haar mening dat over zaken die het algemeen belang schaden niet kan worden onderhandeld. Als voorbeeld gaf zij dat er geen sprake kan zijn van een algemene amnestie voor diegenen die gearresteerd zijn voor geweldpleging. Volgens de officiële media namen er 472.000 mensen van diverse bevolkingsgroepen deel.

‘Luister naar ons, of…’

Op zondag was er dan weer een massale meeting tegen de regionale regering van Hongkong en haar aanpak van de betogingen afgelopen maand. De autoriteiten hadden de bijeenkomst toegestaan op voorwaarde dat ze het Victoria park niet zou verlaten en geweldloos zou verlopen. Die voorwaarden werden niet helemaal vervuld. Volgens de organisatoren was het aantal deelnemers zo groot dat ze wel naar de nabijgelegen straten moesten. Dat zorgde voor verkeershinder. Het aantal incidenten bleef dit keer beperkt. Actievoerders scholden politiemensen uit en gooiden harde voorwerpen naar ze. Ook gebruikten sommige actievoerders weer laserstralen om de agenten te verblinden. De woordvoerder, Jimmy Sham Tsz-kit van het Civil Human Rights Front, vindt dat de opposanten van de regering nu hebben laten zien dat ze weer zonder geweld actie kunnen voeren. Volgens hem moet de regering van Hongkong nu onderhandelen over vijf eisen. Wat de beweging onder andere wil is een volledige schrapping van het wetsvoorstel over de uitlevering en een onderzoek naar het politieoptreden. Jimmy Sham zei ook: ‘als Carrie Lam nu niet luistert, zal dat nog meer radicale strijdvormen uitlokken’.

Afkoeling?

De organisatie vecht overigens het verbod om het park te verlaten juridisch aan. Een grote betoging is alweer aangekondigd voor 31 augustus. Volgens de organisatoren en die media die partij voor hen kiezen waren er 1,7 miljoen deelnemers in het park en de aangrenzende straten. De politie schatte het aantal deelnemers in het park op 128.000. De autoriteiten hebben zeer terughoudend gereageerd. Het feit dat de actie niet beperkt bleef tot de toegestane plaats en het sporadische geweld tegen politiemensen werd ‘betreurd’, maar niet ‘veroordeeld’. Afdelingen van de politie waren in de buurt, maar traden niet op in het park en de aangrenzende straten.

Bronnen: China Daily, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Hongkong kent weekend van (vrij) geweldloze massale meetings

  1. hahaha
    19 augustus 2019 at 19:41

    Paar jaar geleden had China het onderwijs in Macau en HK te hervormen naar een beter integratie naar het vaderland. Macau accepteerde het met open armen terwijl HK vol protesteren. En hier is het resultaat van nee op de onderwijs hervorming. https://www.youtube.com/watch?v=C319BUx-498&t=614s Meeste student worden aangemoedigd door leraren in het protest. Hier het anti China testboek in HK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar