Wukan terug onder politieke hoogspanning (upd)

Het dorp Wukan dat 5 jaar geleden na rellen over onteigeningen zelf de partijsecretaris mocht kiezen, staat weer onder hoogspanning. Honderden politieagenten zijn ter plaatse en partijsecretaris Lin werd aangehouden op verdenking van ‘het aannemen van smeergeld’.  In een videoboodschap geeft Lin toe smeergeld te hebben ontvangen.

wukan165 jaar geleden stond het dorp Wukan met zijn 12.000 inwoners op zijn kop na bewonersacties tegen het onteigenen van honderden ha grond door lokale politici die onder een hoedje zouden spelen met projectontwikkelaars. Uiteindelijk mochten de bewoners hun partijsecretaris zelf kiezen en de leider van de protestbeweging Lin Zulian werd als partijsecretaris van het dorp gekozen. Lin wou afgelopen week nieuw protest organiseren en hij plande zondag een dorpsvergadering toe te spreken, de eerste vergadering sinds 4 jaar die door Lins vrouw zou worden voorgezeten. Volgens Lin is de kwestie van de onteigeningen niet echt opgelost en is de bevolking bereid een hogere prijs te betalen dan 5 jaar geleden. Bedoeling van de volksvergadering was een standpunt in te nemen voor de discussies die later met de stedelijke overheid van Lufeng zou worden gevoerd.
Zaterdag stormden echter honderden politieagenten aan en vatten post in het dorp om op de hoede te zijn “tegen relschoppers en journalisten”. Zaterdagnacht werd de 72-jarige Lin Zulian om middernacht uit zijn bed gehaald op verdenking van “het aanvaarden van smeergeld”. Hij kon nog net op zijn Weibo account om hulp smeken. Minstens drie activisten doken inmiddels onder: daarbij horen vice-dorpshoofd Sun Wenliang, Cai Lichou en bewoner Cai Yifeng. Volgens onder partijsecretaris Zhang Shuijin heeft de stad Lufeng waaronder Wukan valt, een werkgroep van 20 personen gevormd om de grond disputen in Wukan te bestuderen. Volgens hem is een algemene vergadering niet nodig want de stedelijke overheid zou het probleem wel oplossen. Zhang liet ondertussen weten dat de gemeente (township) Donghai hem als vervanger van Lin heeft aangedufd.

bekentenis

video bekentenis


De vrouw van Lin is niet bang om gearresteerd te worden. Ze gelooft evenmin als de dorpsbewoners dat Lin smeergeld zou aanvaard hebben want tijdens de 5 jaar dat hij partijsecretaris was, heeft Lin elke betaling voor de functie geweigerd. Hij betaalde deels de werking van het dorps comité uit eigen middelen. Ook prof politicologie Zhang Ming vindt de beschuldiging eigenaardig omdat Lins functie niet toestaat projecten te tekenen waar smeergeld mee gemoeid zou kunnen zijn. Ondertussen heeft Lin in een videoboodschap toegegeven smeergeld te hebben aanvaard in ruil voor opdrachten en dit is een misdaad bekent hij. Volgens de SCMP heeft de lokale overheid gepoogd om prominente advocaten onder druk te zetten de zaal van Lin niet aan te nemen.
Zondag beslisten de dorpsbewoners alvast om dinsdag te betogen en dit ondanks de aanwezigheid van de honderden politieagenten. Het blad Global Times waarschuwt dat ‘drastische acties’ niet tot resultaten zullen leien en dat enkel wettelijke vragen een antwoord zullen krijgen. ‘Indien drastische middelen ook zouden aangewend worden op andere plaatsen met dergelijke problemen zou dit onlusten en onrust aan de basis veroorzaken en uiteindelijk ook voor de gehele Chinese samenleving’ aldus nog het blad. Vier jaar geleden werd het probleem te Wukan elegant opgelost door toenmalig provinciaal partijvoorzitter Wang Yang die nu vicepremier is. Vraag is of de huidige provinciale partijvoorzitter Hu Chunhua die hoge ambities koestert eveneens het kluwen te Wukan kan ontwarren.
Bronnen: SCMP, FT, Washington Post, Global Times
Lees ook de  achtergrond over de verslaving van de steden aan inkomsten uit gronden

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar