Wu Jianmin overlijdt na auto-ongeval

Topdiplomaat en ex-ambassadeur Wu Jianmin is overleden na een auto-ongeval op weg naar Wuhan waar hij een lezing zou geven. Wu Jianmin heeft gewerkt op de ambassade te Brussel vooraleer ambassadeur te worden in Nederland, bij de UN in Genève en in Frankrijk. De 77 jarige Wu gold als een ‘duif’ in zijn opvattingen over internationale politiek.

wujianmin2Wu Jianmin studeerde af als vertaler Frans bij het Foreign Languages Institute te Beijing. Hij was tolk zowel voor Mao Zedong als Zhou EnLai en werd woordvoerder van het ministerie voor Buitenlandse Betrekkingen. Van 1989 tot 90 werkte hij op de Chinese ambassade te Brussel. Van ’91 tot ’94 was hij ambassadeur in Nederland, van ’96 tot ’98 te Geneve bij de UN en nadien tot 2003 in Frankrijk.

Wu zat met 4 anderen in een auto die van de luchthaven naar Wuhan reed waar hij een toespraak zou houden. Het voertuig crashte op het einde van de Donghu Lake Tunnel tegen de middenberm met bloemen en zowel Wu als Professor Zhu Xiaochi van de Wuhan University die achterin zaten, waren erg gewond en overleden in het ziekenhuis. Ze zouden hun autogordel niet aan hebben gehad. De chauffeur, de secretaresse van Wu en nog iemand van de universiteit kwamen er met lichte verwondingen van af. De oorzaak van het ongeval wordt onderzocht.

wujianmin3

Topmoment waarop Shanghai de Wereldexpo 2010 toegewezen kreeg (foto FT)

De Franse ambassadeur Maurice Gourdault-Montagne zei in zijn rouwbeklag dat ‘het Franse volk een grote vriend verloor die Frankrijk kende en grote bijdragen had geleverd aan de verhouding tussen Frankrijk en China’. Wu werd in 2003 gekozen als voorzitter van het Bureau International des Expositions (dat de wereldtentoonstellingen organiseert) en was daarmee zowel de eerste Aziaat en persoon uit de ontwikkelingslanden die deze eer te beurt viel. Datzelfde jaar werd hij ook nog voor 5 jaar benoemd tot voorzitter van de China Foreign Affairs University.

Volgens de Financial Times was Wu de meest invloedrijke ‘duif’ in de internationale betrekkingen. Zo bekritiseerde hij onder meer de hoofdredacteur Hu Xijin van de Global Times die hij een te extremistische en nationalistische opstelling verweet. Meer recentelijk debatteerde hij met Generaal Majoor Luo Yuan een onderzoeker bij de Military Science Academy van het leger die als havik een voorstander is van een politiek van de harde lijn. Het verdwijnen van Wu Jianmin laat ongetwijfeld bij vriend en vijand een leemte na.

Bronnen: China Daily, FT, SCMP, China Vitae

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Wu Jianmin overlijdt na auto-ongeval

  1. Lok
    28 juni 2016 at 13:39

    Ik heb het debat uit 2014 tussen generaal Luo Yuan en diplomaat Wu Jianmin nog eens bekeken. Wu is ervan overtuigd dat het thema van oorlog en revolutie tijdens de wereldoorlogen vervangen is door het thema van vrede en ontwikkeling nu. Zij die tegen de trend ingaan (en hij wijst naar de VS en indirect naar havikken in China), maken onvermijdelijk een strategische fout. Oorlogen en conflicten belemmeren ontwikkeling en lossen niets op. Enkel onderhandelingen bieden uitkomst. Hij ziet geen enkele indicatie van buitenlandse militaire aanvallen tegen China in de nabije toekomst. Daarom blijft de nadruk op vreedzame ontwikkeling.
    Luo is voorstander van een actieve defensie. Ook hij is een voorstander van vreedzame ontwikkeling. Maar dat kan enkel als er een sterke defensie is als militaire afschrikking tegen niet-vreedzame naties.
    Maar laat het duidelijk zijn, zowel de havik als de duif vechten terug als het (militair) aangevallen wordt. Daarover zijn beide heren het eens met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar