Xi Jinping feliciteert team van het C919 vliegtuig

President Xi Jinping heeft de ploeg die het Chinese passagiersvliegtuig C919 bouwde, gefeliciteerd. Het toestel kreeg van de Chinese luchtvaartautoriteit een vergunning en wil een concurrent worden voor Boeing en Airbus.

Foto Global Times/Xinhua Disclaimer

Dat de Civil Aviation Administration of China het C919 passagiersvliegtuig het ‘type certificate’ (TC) toekent, houdt in dat het ontwerp van het toestel beantwoordt aan de vereisten. Hoewel nog twee andere vergunningen nodig zijn, wordt het verlenen van TC als een doorbraak beschouwt.  200 ondernemingen en 36  universiteiten werkt mee aan de bouw van het toestel met Chinese intellectuele eigendom.

Het vliegtuig voerde zijn succesvolle eerste vlucht uit in 2017.  De C919 heeft tests doorstaan in verschillende soorten extreme natuurlijke omgevingen, waaronder hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid, strenge kou, windstoten en bevriezing.

Xinhua verwacht dat het eerste commercieel toestand eind 2022 zal afgewerkt worden. 28 klanten hebben reeds 815 bestellingen geplaatst. Het toestel telt 160 zitplaatsen en en kan tussen 4000 en 5500 km vliegen zowat vergelijkbaar met de Airbus A320 en Boeing 737 dat het wil beconcurreren.  Lange tijd werd het vliegtuig beschouwd als de kroon op de industriële productie, omdat het een lange industriële keten heeft met nieuwe materialen, elektronische informatie, machinebouw, automatische besturing en hoogwaardige apparatuur.

Xi Jinping en het C919 team Foto: GT Xinhua Disclai9

Xi Jinping benadrukte bij de ontmoeting van de C910 ploeg vooral het thema veiligheid. ‘We moeten vasthouden aan een veiligheidsbenadering, kwaliteit voorop stellen, consistent zijn, goed beginnen en goed eindigen, en meer grote doorbraken maken in de productie van hoogwaardige apparatuur in China. We moeten ernaar streven om de wereldwijde top van wetenschap en technologie met ambities te beklimmen’, aldus nog de president.

Uit een rapport van Zhongtai Securities blijkt dat de lokalisatiegraad van het vliegtuig 60% bedraagt. China is een integraal onderdeel van het wereldwijde industriële luchtvaartecosysteem en ook een belangrijk onderdeel van de wereldwijde toeleveringsketen. Er zijn ongeveer 200 leveranciers in China die bijna de volledige productie van commerciële vliegtuigen van Airbus ondersteunen en die alle levenscycli van vliegtuigen bestrijken.

Global Times meldt dat bouwer COMAC een luchtwaardigheidsaanvraag heeft ingediend en bekomen bij het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) om zich voor te bereiden op mogelijke exportorders. Het toestel kost $99 miljoen. Momenteel bestaat de helft van de Chinese luchtvaartvloot uit Boeings. En bij Airbus staan de in China geleverde machines in voor één vijfde van hun wereld omzet.

Bron: Global Times, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Xi Jinping feliciteert team van het C919 vliegtuig

  1. Meeste onderdelen komen van Honeywell die ook onderdelen verkoopt aan Taiwan voor het wapen dat Boeing produceert voor Taiwan. Beide kunnen ze niet boycotten dus wie is de winnaar hier dan meer de vs. De enige land waar je kunt verkopen is Rusland nu maar als je onderdelen van Honeywell komen dan heeft het geen zin waar de Russen ook weet dus ook niet koopt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *