Xi Jinping naar Griekenland en Brazilië

President Xi Jinping vertrekt vandaag voor een driedaags bezoek naar Griekenland waar hij onder meer de Piraeus haven zal bezoeken. Daarna vliegt hij door naar Brazilië voor de elfde top van de BRICS-landen. De klemtoon zal er liggen op multilateralisme en strijd tegen protectionisme.

Xi Jinping met Mitsetakis in Shanghai

Nauwelijks heeft Xi Jinping op de CIIE-expo te Shanghai de Griekse premier Mitsotakis ontmoet of de twee staatslieden ontmoeten elkaar opnieuw in Athene. De Chinese president stelde te Shanghai voor dat Griekenland een logistiek centrum zou worden voor de invoer van Chinese goederen in Europa.

Tijdens zijn driedaags bezoek zal Xi de Piraeus haven bezoeken, de opening van een nieuw Bank of China filiaal in Athene en enkele historische sites bezoeken zoals de Acropolis. Mitsotakis wil zijn land tot een hub maken voor buitenlandse investeringen en de economie afstemmen op uitvoer. EU en VS diplomaten kijken echter met argusogen toe sinds Griekenland lid werd van het door China geleide 17+1 samenwerkingsplatform van Oost- en Zuid Europese landen. Dit platform waartoe Griekenland ook toegelaten werd, bevat zowel EU als niet EU-leden. Sommigen binnen de EU vinden dat Beijing zo de EU wil verdelen. Voor Mitsotakis is dit platform echter een middel voor Griekenland om zijn invloed in de regio te verhogen. Griekenland wil immers een grotere rol spelen in de westelijke Balkan.

Voor Mitsotakis komt het neer op koorddansen tussen betere investerings-en handelsrelaties met China op te bouwen maar zonder dat dit te aanstootgevend werkt voor EU en VS. Geen gemakkelijke opgave. Nog in oktober was de VS-minister van Buitenlandse Zaken Pompeo immers in Athene waarbij hij waarschuwde dat ‘Beijing economische middelen gebruikt om hen te dwingen tot scheefgetrokken overeenkomsten die de landen in schulden achterlaat’. In Griekenland is het vooral de controle door COSCO van de Piraeus haven die westerse wenkbrauwen doet fronsen. Cosco werkt al een kleine tien jaar in de haven en is van plan om er tegen het einde van het jaar er de drukste container terminal van de Middellandse zee van te maken. De omzet van de Piraeus haven bedroeg tijdens het eerste semester 70 miljoen euro een verhoging met 11% op jaarbasis.

Uitbreiding

Piraeushaven

Nauwelijks was Pompeo vertrokken of Griekenland zette -weliswaar na lang wachten- het licht op groen voor 670 miljoen € nieuwe investeringen in een nieuwe cruisehaven, vier hotels en een autoterminal. Twee derden van COSCO’s plannen worden daarmee ingewilligd. De goedkeuring van een vierde pier werd door de Central Archaeological Council verworpen wegens terrein dat beschermd was. Verwacht wordt dat tijdens Xi’s bezoek er een verklaring komt over het verdiepen van het alomvattend strategisch partnerschap tussen de twee landen. Ze kunnen de samenwerking verbeteren op vlakken zoals infrastructuur, energie, transpoort, financiën, toerisme en cultuur.

BRICS

BRICS top vindt plaats in Itamaraty paleis

Na het bezoek aan Griekenland vliegt Xi Jinping door naar Brazilië waar hij blijft tot 15 november. Ook president Bolsonaro bracht zeer recentelijk een bezoek aan China. De Chinese president zal in Brasilië toespraken houden en vergaderingen bijwonen van de BRICS-landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika. In de zijlijn van de G20 top in Osaka zonden deze landen al een boodschap uit voor multilateralisme en tegen protectionisme. Verwacht kan worden dat die landen verdere stappen ondernemen ter vrijwaring van het multilateralisme. De dialoog zal voortgezet worden over de New Development Bank. De betrekkingen tussen de volkeren van de BRICS landen waren recentelijk aan intensivering toe. Tijdens de BRICS-top zal overigens een gemeenschappelijk documentaire ‘Kids and Glory’ vertoond worden die toont hoe kinderen in de deelnemende landen hun voetbaldromen waar maken.

China Daily, Peoples Daily, SCMP. 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *