Xi Jinping wil snelle uitvoering van ‘big data’-strategie

Xi Jinping heeft vrijdag op een studievergadering van het politiek bureau van het centraal comité aangedrongen op de versnelde uitvoering van een big data strategie. Hij is overtuigd dat dit de sociaal economische ontwikkeling dient en het leven van het volk kan verbeteren.

Vrijdag kwam het Politbureau bijeen van het CCP Centraal Comité voor een studievergadering over de ‘big data’-strategie. Xi pleit voor meer  inspanningen om tot een nationale strategie te komen, voor verbetering van de digitale infrastructuur, voor promotie van de integratie en het delen van de gegevens en het garanderen van de veiligheid van de gegevens. De secretaris-generaal zei nog :“We beogen spitstechnologie  en het inzetten van de beste middelen om doorbraken te bereiken bij de ‘big data’-kerntechnologie en het versnellen van de opbouw van een onafhankelijke en controleerbare nijverheidsketen, waardeketting en het ecosysteem van ‘big data’.”
Hij riep op tot een supersnel, mobiel, alomtegenwoordige veilige informatiestructuur die de bronnen van overheid en privé integreert en de verzameling van fundamentele gegevens verbetert. De markt zou een sleutelrol dienen te spelen waarbij de gegevens functioneren als een brug tussen productie, studie en onderzoek. Hij onderstreepte het belang van het opbouwen van de digitale economie met data als sleutelfactor. Het internet, big data, kunstmatige intelligentie en de echte economie moeten beter met elkaar worden verbonden. Ook het gebruik van informatie in het maakwerk gaat volgens Xi dieper worden.

Bestuur

Xi benadrukte ook het belang van het ‘big data’ gebruik om het bestuur te verbeteren. Er wordt een nationaal gedeeld platform voor informatie opgezet met de hulp van e-government en ‘smart city’-systemen. Hij drong nog aan ‘big data’ te gebruiken om het welzijn van de bevolking te verbeteren.  Xi legde de nadruk op het gebruik van internet in onderwijs, gezondheidszorg en in cultuur zodat het publiek een rechtvaardige toegang heeft tot openbare diensten. Hij vermeldde ook het mogelijk gebruik van ‘big data’ in huisvesting en transport en zelfs bij het bestrijden van de armoede.
Tezelfdertijd worden inspanningen verricht om de dataveiligheid van de gegevens te garanderen, de wetgeving hierover dient versneld en de bescherming van de gegevens verbeterd. De bescherming van de patenten, de digitale copyrights en van de individuele privacy kan ook beter. Hij vroeg ook meer onderzoek over de regelgeving op internationaal vlak en vroeg alle niveaus big data te bestuderen met het oog op toepassing in hun werk.
Dat Xi Jinping oproept tot een nationale strategie gebeurt op het ogenblik dat de privé-internetgiganten er alles aan doen om ‘big data’ te verwerven en naar hun hand te zetten. Zo beschikt Alibaba over een legertje van 2000 personen die winkeliers te lande wil overtuigen om via de app Ling Shou Tong goederen te laten inventariseren, te bestellen en af te leveren. Alibaba wil zo binnen 4 maanden 10.000 buurtwinkels omvormen tot TMall-winkels. De bestelde gegevens gaan uiteraard naar Alibaba, maar maken deel uit van de omwenteling die de groep wil verwezenlijken in de nieuwe kleinhandel. Het is nu afwachten of de overheid ook dergelijke omwentelingen op gang kan brengen in gezondheidszorg, transport en andere openbare diensten.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *