China plant 400 kleine themasteden

De nationale overheid wil in twee golven 403 kleinere themasteden ontwikkelen. Bedoeling is per stadje de ontwikkeling van één speciaal aspect te benadrukken. De specialiteiten variëren van elektronische sport, traditionele schilderkunst, mode, robots tot en met seks.

Het was in 2015 de provincie Zhejiang die met zijn talrijke kleinere stadjes de spits afbeet. De toenmalige gouverneur Li Qiang kondigde het plan van 500 miljard yuan aan om op 3 jaar tijd 100 themastadjes te ontwikkelen die elk hun eigen charme zouden ontwikkelen. Per lokaliteit zou binnen drie jaar 5 miljard geïnvesteerd worden om op een oppervlakte van 3 km² een sterk punt te ontwikkelen zodat het aantal toeristen zou verdrievoudigen.

Kloof

Het stadium voor e-sporten in Zhongxian

Dit plan van de provincie Zhejiang over themasteden sprak de regering aan omdat het een middel is om de kloof tussen meer en minder ontwikkelde gebieden te verkleinen. Het zou talent kunnen doen terugvloeien naar de meer rurale gebieden. De gemiddelde stedeling verdient in China immers 2,7 maal het gemiddelde van een ruraal bewoner;  90% van de stedelijke gezinnen beschikt over stromend water en gas terwijl in de dorpen maar 70 % beschikt over die aansluiting op water en 20% tot gas. Bovendien spendeerden de overheden vorig jaar 1740 miljard yuan aan stedelijke infrastructuur en maar 402 miljard in de landelijke gebieden. In China leeft voorts maar 12 % van de bevolking in de 18.000 kleine steden of towns terwijl in Duitsland 70% van de bevolking leeft in steden met minder dan 20.000 inwoners.
In het verleden ontstonden al spontaan steden die zich in één facet van het maakwerk specialiseren. Zo ontstonden er steden die zich specialiseerden in dons, verlichting of sokken. De nieuwe themasteden zijn echter een overheidsinitiatief en vereisen voorafgaande toestemming van de provincie of de regering. In augustus kregen 5 steden een vermaning van Zhejiang zoals ook bij het voornemen om van een stadje een hondenstad te maken: gevreesd werd dat te veel gespendeerd werd en dat de oorspronkelijk investeringen niet terug verdiend zouden worden. Het gevaar van een weer aanvuren van lokale schulden is niet denkbeeldig.

Schuldengevaar

De door de regering geplande ‘charmante steden’

Volgens onafhankelijk stadsconsulent Guo Li uit Zhengzhou zouden er plannen zijn voor 6000 themasteden. Berekend aan gemiddelde investering van 3 miljard yuan zou de totale investering 18.000 miljard yuan bedragen. Er zijn echter nu al alarmkreten over lokale schulden. Sinds oktober hebben 50 beursgenoteerde bedrijven mededelingen verstrekt over dergelijke projecten. Deze gaan over de ontwikkeling van film, geneeskunde, mode, energie en robots.
De CITIC groep heeft met Yichuan (Henan) een akkoord gesloten over  de ontwikkeling van een stadje dat zich toelegt op het Go-spel en de omgeving met herders. Tegen 2020 wil enkel de provincie Guangdong 60 ‘maritieme steden’ ontwikkelen. Zhejiang heeft al 37 projecten vergund zoals het kanton Deqing dat focust op de geografische informatica. Xinjiang heeft 100 steden op het oog.
Het ministerie van Huisvesting en Stedelijk/Rurale ontwikkeling kondigde vorig jaar in oktober een eerste reeks van 127 steden aan en in juli verdubbelde het aantal tot 276 goedkeuringen. In het hoofdstedelijk gebied Beijing werden 7 towns goedgekeurd waarbij Yangqi in het district Huairou. Het ministerie is van plan om tegen 2020 1000 steden een vergunning te verlenen. Vorige week hebben de regelgevende instanties nieuwe regels uitgevaardigd want de pijler van deze ontwikkeling moet de nijverheid zijn. Die ontbreekt echter meestal, aldus manager Hu Xiaoying van de groep CRIC.  Als gevolg hiervan zijn de regeringsdepartementen van plan om regelmatige beoordelingen te verrichten. Directeur Xu Lin van het Planningsdepartement bij de de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie waarschuwt dat vele charmante steden in feite spooksteden dreigen te worden.

Voorbeelden

Visserstown Yucheng

In de stad Zhongxian heeft een nevenbedrijf van het departement Financiën de fondsen verzameld. Omdat het thema e-sport is, wil Zhongxian 1,4 miljard yuan uitgeven aan een online gaming complex. Als dit klaar is komt er een stadium voor 6000 personen en een incubator voor gaming starters. Zhongxian won weliswaar het recht om de finale te organiseren van de ‘China Mobile E-sports Games‘. De stad beschikt echter noch over een luchthaven noch over een spoorwegstation. Om de fans te brengen zijn shuttle bussen uit Chongqing nodig die drie uur doen over de verbinding.
Andere themastad is Dingshu dat zich bevindt aan de rand van het Taimeer in Jiangsu. Het mikt op een dubbel thema: zich aanprijzen als een historisch centrum voor rood aardewerk en dit gekoppeld aan kleinschalige luchtvaartindustrie. Het heeft daarvoor al een industriële zone waar onderdelen worden vervaardigd.
In de delta van de Jangtse heeft de vissersstad Yucheng die 22000 bewoners telt met JC Group een deal van 10 miljard getekend om producten voor volwassenen te vervaardigen. Het zogenaamd ‘Happy Town’-project voorziet een winkelstraat voor seksspeeltjes, een tentoonstelling over seks en een hotel enkel voor volwassenen. De JCGroup heeft al 59 charmante steden op het tekenbord.
Bronnen: china.org, SCMP, Reuters

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “China plant 400 kleine themasteden

  1. hahaha
    11 december 2017 at 16:21

    Hebben ze ook een stad voor gemakkelijke toegang voor gehandicapte mensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar