Xi tevreden over toestand economie

President Xi Jinping heeft zijn tevredenheid geuit over de economische fundamenten die gezond blijven en over de verbetering van de economische structuur. De denktank van de regering verwacht dat de groei gedurende het tweede kwartaal deze van het eerste kwartaal evenaart.

shaifretradVorige week uitte premier Li Keqiang op zijn toespraak voor de zomerzitting van het World Economisch Forum te Tianjin al zijn tevredenheid over de toestand van de Chinese economie. President Xi Jinping heeft vrijdag op een symposium eveneens verklaard dat de economische ‘fundamentals’ voor groei op lange termijn gezond blijven. Volgens Xi blijven de economische prestaties stabiel en volgens de verwachtingen en en de economische structuur blijft verbeteren. Op lange termijn bezit de economie intrinsieke standvastigheid, een enorm potentieel en voldoende speelruimte vindt hij. China zal volhouden in zijn proactieve fiscale politiek en voorzichtig monetaire politiek terwijl het de structurele hervorming van het aanbod voort zet. De president merkte op dat hoewel nieuwe motoren van groei zich ontwikkelen, deze overgang echter tijd in beslag neemt. Volgens de laatste gegevens staat de maakwerk sector onder druk met de eliminatie van overcapaciteit. De consumptieprijzen stegen in juni met 1,9%, de productieprijzen met 2,6 %

Denktank

Volgens de leidende denktank van de regering ‘The State Information Center’ zou de Chinese economie tijdens het tweede kwartaal groeien met 6,7 % wat gelijk is aan de groei gedurende het eerste kwartaal. De officiële cijfers worden pas op 15 juli bekend. Voorspeld wordt dat met de investering in infrastructuur en de herleving van het vastgoed, de Chinese economie tijdens de komende 6 maanden zal stabiel blijven . Volgens het State Information Center beginnen de indicatoren waarbij deze van productie van auto’s, staal, elektriciteit en industriële meerwaarde zich te stabiliseren.
De regering zal dit jaar 1200 miljard yuan aan infrastructuur spenderen en dat zal 6000 bijkomende miljarden aantrekken, aldus nog het rapport. Tezelfdertijd blijft de verkoop van gronden en vastgoed toenemen. Hoewel de vastgoed inventaris nog overdreven is, verwacht het rapport toch dat de investering in vastgoed op korte termijn zal stijgen. Het State Information Center vindt vooral de diensten een lichtpunt. Terwijl het consumentenverbruik aan vrije tijd, gezondheidszorg en informatiediensten verhoogt, wordt verwacht dat de dienstensector tijdens het tweede kwartaal groeit met 7,5 %. Voor de kleinhandel wordt een stijging van rond 10,5 % verwacht, maar voor de uitvoer voorspelt het State Information Center een achteruitgang met 8 %, vooral door de zwakte van de wereldeconomie.
Bron: Xinhua, SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.