Xi zet zijn visie uiteen over een gezonde digitale economie

President Xi hJinping eeft afgelopen week voor het Politiek Bureau gepreciseerd wat hij verstaat onder een gezonde ontwikkeling van de digitale economie. Er zou een evenwicht bereikt moeten worden tussen de ontwikkeling van eigen technologie -vooral in flessenhalzen- terwijl monopolies en onrechtvaardige concurrentie moeten worden bestreden.

Het Politiek Bureau van het CPC Centraal Comité boog zich afgelopen week over de digitale economie. De president riep op om de trend en wet van de ontwikkeling van de digitale economie te begrijpen en de gezonde ontwikkeling van de digitale economie in het land te bevorderen. ‘De digitale technologieën en economie bieden kansen te midden van een wereldwijde technologische revolutie en industriële transformatie en het is een cruciaal gebied in de nieuwe ronde van internationale concurrentie’, aldus Xi die benadrukte ‘dat China de kansen en het voortouw van de toekomstige ontwikkeling moet grijpen’. Hij vroeg concreet een verbetering van het economische bestuursmechanisme over het digitale met een versterking van wetten, regels en beleid.

Anderzijds riep hij ook op tot doorbraken in kerntechnologieën zo dat de autonomie van de digitale economische ontwikkeling ‘stevig in eigen handen wordt genomen’. Hij herhaalde zijn standpunt over het corrigeren en reguleren van activiteiten en gedragingen die schadelijk zijn voor de belangen van de mensen en die eerlijke concurrentie belemmeren. ‘Monopolies moeten worden voorkomen evenals de ongebreidelde uitbreiding van kapitaal’.  De China Morning Post meldt dat van de 33 nieuwe personeelsleden die de State Administration for Market Regulation (SAMR) volgend jaar krijgt, er 18 verbonden zullen zijn aan de anti-monopolie eenheid. De legitieme rechten en belangen van de platform werknemers en consumenten moeten worden beschermd. China kan volgens Xi eveneens proactief optreden inzake internationale samenwerking op het vlak van de digitale economie. Ook het theoretisch onderzoek over de digitale economie moet beter.

Volgens een Chinees Witboek was de digitale economie in 2020 $ 5400 miljard waard, tweede na de VS waar dit $13600 miljard bedroeg. De Chinese digitale economie zou wel de sterkst groeiende zijn met een jaargroei van 9,3%. Het vijfjarenplan wil het aandeel van de digitale economie (sensu stricto) in het bnp tussen 2020 en 2025 optrekken van 7,8% tot 10%. Tezelfdertijd worden de groten zoals Alibaba, Tencent, Meituan en Didi niet gespaard door de acties van de toezichthouders. Westerse media lamenteren dat de regelgevende storm al $ 1000 miljard heeft afgeroomd bij de aandeelhouders van de Chinese techbedrijven.

Global Times, SCMP

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *