China pakt nieuwe uitbraken COVID meteen aan om golf te voorkomen

Sinds zowat een week ziet China een heropflakkering van COVID-19. De nieuwe uitbraken hebben verschillende provincies getroffen, maar het aantal besmettingen is klein gebleven. De overheidsdiensten voor gezondheidszorg rekenen op de vaccinatiegraad en op de maatregelen waarop hun coronasucces is gebouwd, om ervoor te zorgen dat er geen besmettingsgolf ontstaat.

Nieuwe uitbraken. Twee toeristen die oorspronkelijk uit Shanghai kwamen werden op 16 oktober COVID-19-positief bevonden in de provincie Shaanxi in het noordwesten van China.

nieuwe uitbraken
Testen in Xi’an, Shaanxi. (foto China Daily/ Ruan Banhui)

Lopend vuur

Sinds die dag werden er op verschillende plaatsen brandhaardjes gemeld. Tegen 20 oktober bleek het virus opgedoken in ten minste 10 provincies en gemeenten. Virusgen-sequencing van een patiënt in Beijing liet zien dat het om de Delta-variant gaat. De oorspronkelijke transmissiebron blijft onduidelijk. Chinese virologen achten de kans groot dat het gaat om een eerste besmetting vanuit het buitenland, aangezien het virus in China al geruime tijd onder controle is. Die bevestigde besmettingen, waaronder een aantal asymptomatische kwamen voor in Gansu, Ningxia, Binnen-Mongolië, Hebei, Hunan, Hubei, Guizhou en Yunnan, over het land verspreid van het noorden naar het zuidwesten. Dankzij contact-tracing wordt stilaan duidelijk dat binnenlands toerisme de oorzaak kan zijn van de verdere circulatie. Van 1 tot 7 oktober zijn er volgens officiële cijfers, in de week na de nationale feestdag van China, 515 miljoen binnenlandse reizen gemaakt. Volgens deskundigen moet de mogelijkheid dat het toerisme deze opflakkering heeft bevorderd niet worden uitgesloten.

Hoe pakt China de recente uitbraken aan?

De toename heeft 10 provincies getroffen, maar het aantal besmettingen is tot 70 beperkt gebleven. Er zijn nog geen doden gevallen. Toch aarzelen provincies en steden in heel China niet. Ze voeren hun inspanningen op om mogelijke COVID-19-infecties te screenen en te blokkeren. Ceke in de Ejin Banner, de op twee na grootste grensovergang in Binnen-Mongolië, werd 48 uur stilgelegd. De overheid heeft direct nucleïnezuurtests laten uitvoeren bij iedereen in het gebied. In de stad Hangzhou, hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang, is het reizen naar negen plaatsen in Shaanxi, Ningxia, Gansu en Binnen-Mongolië stopgezet. De reisbureaus zijn nog meer gemotiveerd om hun rondreizen ter plekke te laten voorbereiden en aan te vullen met online bezoeken aan toeristische bezienswaardigheden, via (soms betaalde) livestreaming.

De jeugd meldt zich

In de provincie Gansu, tot nog toe met 41 gevallen de zwaarst getroffen regio tijdens deze heropflakkering, eisen de autoriteiten een nucleïnezuurtest met negatieve uitslag binnen 24 uur voordat mensen via de luchthaven van de hoofdstad Lanzhou mogen vertrekken. In die stad zijn ook basisscholen en middelbare scholen gesloten. Meer dan 10.000 studenten geneeskunde hebben zich na een oproep van een aantal universiteiten gemeld om als vrijwilliger in Gansu aan het werk te gaan. Ook uit de opleidingen voor verpleegkundigen stromen de hulpverleners toe. Volgens het provinciaal comité van de Communistische Jeugdbond in de provincie zijn in totaal 44.000 jonge vrijwilligers gerekruteerd in de strijd tegen de epidemie in de provincie.

nieuwe uitbraken
Vrijwilligers Beroepsonderwijs voor Gansu (foto van web, verkregen via China Daily)

Beproefde recepten

Vele vluchten van en naar de provincies Gansu, Shaanxi en Binnen-Mongolië worden opgeschort. De overheden van de autonome Hui Regio Ningxia en die van de provincie Shaanxi eisen dat al wie sinds begin oktober naar Lanzhou of Ejin Banner in Binnen-Mongolië is gereisd zich bij de lokale autoriteiten meldt voor tests. In Yinchuan, in de autonome Hui regio van Ningxia zijn maatregelen genomen om de voedselvoorziening voor mensen in quarantaine te verzekeren. De provincie Hubei heeft voor het onderzoek van nauwe contacten de datum waarop die teruggaan tot eind september vervroegd. In Beijing gaan bepaalde wijken weer in een beperkte lockdown. Beijing wil contacten van de COVID-19-gevallen lokaliseren door middel van massale screening in alle districten en een gezondheidsmonitoring voor mensen die de regio’s hebben bezocht waar positieve gevallen zijn gemeld. Sinds zaterdag 23 oktober zijn alle toeristische treinreizen in China stopgezet.

Het vaccinatiewapen

Epidemiologen verwachten dat er waarschijnlijk nog meer gevallen worden gemeld. Periodes met meer infectieziekten komen vaker voor, vooral na de nationale feestdag. China was echter in staat om de heropflakkering van de epidemie te beteugelen na de nationale feestdag van vorig jaar, zelfs zonder een enorme vaccinatiegraad. Nu zal China, dankzij de rijke ervaring van de afgelopen maanden in het aanpakken ervan, en met de nog stijgende vaccinatiegraad, steeds beter in staat blijken om sporadische uitbraken in te dammen. Meer dan 80 procent van de mensen in China is nu volledig gevaccineerd. Op het Chinese vasteland zijn al meer dan 2,25 miljard dosissen van COVID-19-vaccins toegediend. Epidemiologen stellen voor om mensen die aan de criteria voldoen zo snel mogelijk boostershots te geven vanwege het afnemende niveau van antilichamen naarmate de tijd verstrijkt. In ten minste 20 provincies en gemeenten, waaronder Beijing, worden boostershots gegeven aan mensen die gedurende zes maanden volledig zijn gevaccineerd.

nieuwe uitbraken
Boostershots in Beijing (foto Xinhua / Chen, Zhonghao)

Oproep aan de bevolking

Maar de overheid dringt er ook bij het publiek op aan alert en gedisciplineerd te blijven nu de winter nadert en de oorspronkelijke infectiebron nog moet worden gevonden. China’s strategie voor preventie en bestrijding van epidemieën in het verleden is effectief gebleken, en met vaccinaties en een schat aan ervaringen moet het lukken om COVID-19 dit keer opnieuw tijdig een halt toe te roepen.

Een verhaal van 2 methodes

Het opkomend derdewereldland China heeft met zijn aanpak van COVID-19 veel betere resultaten geboekt dan het rijk geworden en machtigste land van de wereld, de Verenigde Staten. Met zijn wetenschappelijke, collectieve en door de overheid gestuurde aanpak heeft China tot nog toe de ergste uitbraak ooit (Wuhan 2020) stopgezet, honderdduizenden besmettingen voorkomen en tienduizenden levens gespaard. Dat alles laat een groot verschil zien met de westerse landen waarvan het coronabeleid gekenmerkt blijft door sociale tegenstellingen, aarzelingen, chaos en waar het doodgewone egoïsme van bepaalde drukkingsgroepen en machtige individuen alle kansen krijgt.
De statistieken liegen er niet om: de onderstaande cijfers zijn afkomstig van de website https://www.worldometers.info/coronavirus/ Ze geven de stand van zaken op 23 oktober, om 14 u.

In China zijn er over de hele periode van COVID-19, sinds de eerste gevallen werden vastgesteld, eind 2019 (met wetenschap achteraf), iets meer dan 96.715 besmettingen geconstateerd. Van de coronapatiënten zijn er 91.530 geheel genezen. Er zijn 4.636 doden gevallen. In China wonen 1.439.323.776 mensen.

De cijfers voor de VS:  46.264.596 besmettingen, 36.000.821 genezen, het aantal doden is 755.721. De VS telt 333.537.783 inwoners.
Voor België waren er voorafgaand aan de erkende ‘vierde golf’ 1.312.360 besmettingen, 1.200.847 genezen, 25.846 doden op 11.655.512 inwoners.
Voor Nederland op dit moment: 2.076.273 besmettingen, 1,971,515 genezen, 18.313 doden op 17.184.409 inwoners.

In de rangschikking van het absolute aantal besmettingen staat de VS op nummer 1, Nederland op nummer 22, België op 33 en China op 113.
Per miljoen inwoners zijn er in China 67 besmettingen en 3 doden geconstateerd. Voor de VS zijn die relatieve cijfers 24.440 besmettingen en 325 doden (per miljoen inwoners dus), voor België en Nederland respectievelijk 112.596 en 120.823 besmettingen. Aantal doden respectievelijk 2.217 en 1.066. Nogmaals: per miljoen inwoners.

Bronnen: China Daily, Xinhua, People’s Daily, Global Times, Reuters, Worldometers.info, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *