Xi'an: Petitie tegen corrupte politiechef

In Xi’an hebben meer dan 100 agenten van het kanton Hu een petitie getekend tegen hun corrupte baas en het geval in de media gebracht. Het komt op het ogenblik van een grote actie tegen politiecorruptie in Chongqing, en ook andere steden kampen met het probleem.
De meer dan 100 agenten beschuldigen hun baas er vooreerst van 40 miljoen yuan verduisterd te hebben van ontvangen huisgelden. Politiebaas Wen zou daarnaast de bouw van 400 woningen zonder aanbesteding hebben doorgespeeld aan een vriend, die vervolgens flink bespaarde op de kwaliteit. Hij zou ook 19 appartementen gegeven hebben aan de leiders van het kanton om hen om te kopen. Een team van de disciplinecommissie van de CPC werd ter plaatse gestuurd voor onderzoek.
In de provincie Anhui rapporteren de media dat een politieofficier verdacht wordt van geknoei en 10.000 verdachten zou hebben vrijgelaten in ruil voor smeergeld. Hij wordt ook beschuldigd van verkrachting en het aanvaarden van geld door bordeelhouders.
Bai Yuling, ex-politiebaas in Haozhou, zou dan weer sedert 1988 6000 gevallen van spelen, prostitutie, smokkel en andere hebben behandeld zonder registratie. Vele verdachten werden vrijgelaten. Hij verkrachtte twee tieners en kreeg geen straf nadat klacht werd neergelegd bij het politiebureau. Bai zou ook illegaal een badhuis met prostituees runnen, waar hij één miljoen opstreek. Hij werd nog niet in beschuldiging gesteld.
In Chongqing duurt de actie tegen corruptie verder met de recente arrestatie van zes districtspolitiechefs.
——————————————————————————-
In Binnen-Mongolië werd de voormalige burgemeester van Chifeng tot de doodstraf veroordeeld met twee jaar uitstel en dit wegens het aannemen van 12 miljoen smeergeld tussen 2002 en 2007. Ook zijn vrouw werd veroordeeld.
Ook de vice-voorzitter van het Opperste Gerechtshof  Huang Songyou    werd de laan uitgestuurd wegens het aannemen van smeergeld.
Tenslotte is de SASAC een werkgroep opgestart die corruptie zal onderzoeken bij verschillende staatsondernemingen door het Amerikaanse bedrijf CCI (Control Components Inc), een producent van ventielen. Volgens de Amerikaanse justitie zijn volgende ondernemingen betrokken: Jiangsu Nuclear Power Corp., Guohua Electric Power, China Petroleum Materials and Equipment Corp., PetroChina, Dongfang Electric Corp., China National Offshore Oil Corp. (CNOOC). Volgens de “Global Times” komen daar nog drie andere bij: Datang Power, Dingzhou Power and China Resources Power HoldingCo. CCI zou bekend hebben van 2003 tot 2007 236 malversaties gedaan te hebben in meer dan 30 landen.
Bron: SCMP
Lees ook: Artikels met tag corruptie

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *