Derde giffabriek dicht op één maand tijd

Wugang zinksmeltereij

Wugang zinksmeltereij


De ‘Wugang Mangaan Smeltfabriek’ is gesloten nadat 1354 kinderen te veel lood in het bloed hadden. Dit is al het derde geval op één maand tijd van een toxische fabriek die dicht gaat.
De Wugangfabriek ligt in het dorp Wenping in de provincie Hunan. Binnen een straal van 500 meter van de fabriek bevindt zich een basisschool, een middelbare school en een peutertuin. Volgens Xinhua bleek 70 % van de 1956 kinderen meer dan 100 ml lood in het bloed te hebben. Reeds op 8 augustus hadden 1000 dorpelingen in Wenping een blokkade opgeworpen als protest tegen de toxische stoffen van de smelterij. De smelterij in Wugang is nu dicht en twee bazen werden door de politie aangehouden. De fabriek zou vorig jaar geopend zijn zonder milieuvergunning. De stad Wugang heeft nu een controle bevolen van 100 andere fabrieken, waaronder zeven smelterijen. Vanuit Peking stuurden zowel het ministerie van Milieu als dat van Volksgezondheid afgevaardigden ter plaatse die de vergiftiging moeten onderzoeken en behandelen.
Nauwelijks één week geleden werd in Shaanxi in Fengxiang de zinksmelterij Dongling gesloten omdat kinderen uit de omgeving ook lood in het bloed hadden. Nog in de provincie Hunan, in Zhentou, ging een fabriek dicht die eveneens de omgeving vergiftigde. Volgens minister van Leefmilieu Zhou is het aantal milieu-incidenten de laatste jaren met 30 % gestegen.
Nog op het vlak van milieu en gezondheid werden in Peking de resultaten van een wetenschappelijke studie bekendgemaakt over de weerslag op de gezondheid van het indamenen van nanopartikels op het werk. Zeven onderzochte vrouwen bleken onherstelbare longschade te hebben opgelopen na blootstelling zonder afdoende beschermmaatregelen. Nanotechnologie wordt gebruikt in sportwaren, banden, elektronica, cosmetica en verf. Tegen 2015 zou het een markt hebben van 1000 miljard $.
Lees ook artikel over milieu-incidenten

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *