Xinjiang terroristen terechtgesteld

China heeft 8 personen uit Xinjiang berecht wegens terroristische aanvallen. Drie van hen die een zelfmoordcrash beraamden op Tiananmen werd voor het leven hun politieke rechten ontnomen. Vijf anderen werden geëxecuteerd volgens Xinhua.

xjterreur

Tiananmen 3 voor rechtbank


In juni werden eerder al 13 personen terechtgesteld wegens terroristische aanvallen in de provincie Xinjiang, waar veel Oeigoeren leven. Vorig jaar werden met voorbedachte rade twee toeristen gedood door een autocrash op Tiananmen. Drie personen, Huseyin Guxur, Yusup Wherniyas en Yusup Ehmet, die het initiatief bedacht hadden, werd levenslang hun politieke rechten ontzegd. Vijf anderen werden terechtgesteld waaronder Rozi Eziz die schuldig bevonden werd aan een aanval op een politiepost in Aksu vorig jaar. Abdusalam Elim onderging hetzelfde lot wegens het “leiden en organiseren van een terroristische organisatie”. Memet Tohtiyusup had van zijn kant vorig jaar een onschuldige burger gedood en “religieus extremistische audio-video’s” bekeken. Abdumomin Imin wordt beschreven als de terroristische bendeleider die aanvallen leidde op de politie in 2011.
Xinhua zegt niet wanneer de executies plaats vonden. De vonnissen zijn voorbeelden van de harde aanpak van de terreurincidenten in Xinjiang. De straffen maken deel uit van een  campagne die een jaar zal duren tegen het terrorisme, nadat op een markt te Urumqi tientallen personen gedood werden.
Ondertussen wordt te Kashgar de achttienjarige Aini Aishan er van cctvmoordverdacht het brein te zijn achter de moord op de 74-jarige belangrijke imam Juma Tayier. CCTV interviewde de 19-jarige moordenaar Nurmemet Abidilimit in de gevangenis. Zijn 18-jarige mentor had hem verteld dat de imam de islam niet correct interpreteerde en dat hij door hem te doden ‘meer invloed zou kunnen uitoefenen’.
Bron: SCMP
Klik ook op tag terrorisme onderaan voor historiek aanslagen

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Xinjiang terroristen terechtgesteld

  1. “De straffen maken deel uit van een jaar lang durende campagne tegen het terrorisme” Ik hoop dat de doodstraf deel uit maakt van de rule of law en niet van een of andere campagne.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *