Xinjiang: werkloze afgestudeerden krijgen gratis heropleiding

De autonome regio Xinjiang stuurt 22.000 werkloze afgestudeerden naar grote steden landinwaarts om gedurende  één of twee jaar een gratis bijscholing te krijgen. Bij hun terugkeer zullen ze worden ingezet in diverse overheidsinstanties, aldus partijbaas Zhang Chunxian.
Blijkt dat de autonome regio Xinjiang 60.000 werkloze afgestudeerden telt, waarvan 80 % tot de minderheden behoren en zowat 60 % vrouwelijk zijn. 10.000 afgestudeerden uit de periode 2002 en 2007 worden naar vooraanstaande steden in het binnenland gestuurd waar ze een opleiding zullen krijgen om nadien te kunnen te werk gesteld te worden in hun regio van oorsprong. Een andere 10.000 die afstudeerden tussen 2007 en 2009, zullen volgend jaar aan de beurt zijn. De kost wordt gedragen door enerzijds Xinjiang die 400 miljoen spendeert en anderzijds door de onthalende provincies die 450 miljoen bijdragen.
Neem bijvoorbeeld Ureri Kurban die na in de “Normaal Hogeschool” te Kashgar afgestudeerd te zijn in 2007 werkte als kassier in een supermarkt en in een bedrijfje van een vriend in

tweedehandswagens. Hij verdient nu 700 yuan, maar verwacht dat hij na zijn opleiding in Shenzhen 2000 yuan per maand zal verdienen waardoor het makkelijker zal zijn zijn familie te onderhouden waaronder zijn moeder en drie jongere zusters. Hij mag studeren in Shenzhens ” Vocational and Technical College”  en dit samen met 28 andere Oeigoeren, één Kazakh en één Han. Eenmaal hun opleiding af is, mogen ze ook in hun studeerstad blijven als ze er werk vinden. Xinjiang belooft ze te werk te stellen bij diverse organisaties, overheidsinstellingen of staatsondernemingen.
Xinjiangs bestuur hoopt het probleem van de werkloze afgestudeerden op twee jaar op te lossen. Elk jaar levert de autonome regio 80.000 afgestudeerde hogeschoolstudenten af en daarvan vinden 80 % totnogtoe werk. De anderen zijn uiteraard een makkelijke voedingsbodem zoals de rellen van juli 2009  waarbij 197 slachtoffers vielen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *