Op een groen blaadje 26

Kort milieunieuws uit China

Verdubbeling investeringen in waterwegen
Gedurende de volgende vijf jaren wordt het budget voor de waterwegen verdubbeld tot 200 miljard yuan.  De nationale regering gaat 45 miljard bijdragen en de overige vier vijfden zullen komen van de lokale regeringen. Na de werken zullen de waterwegen toegankelijk zijn voor schepen van 800 ton gemiddeld. Vorig jaar verscheepte de binnenvaart 1,7 miljard ton en dit zou tegen 2020 3 miljard ton vracht moeten zijn.
Ook loodvergiftiging in Taizhou
130 dorpelingen in Taizhou’s (Zhejiang) Jiaojiang district waaronder 35 kinderen lijden aan loodvergiftiging, veroorzaakt door een batterijfabriek. 500 bewoners uit 3 dorpen in de nabijheid ondergingen bloedtesten. De overheid beloofde overigens gratis-testen aan de bewoners. Volgens de lokale overheid begon de fabriek met de productie in 2005 en loosde illegaal afvalwater met lood. Ze werd gesloten op 16 maart. Ondertussen werd de algemeen manager van het batterijbedrijf in hechtenis genomen.
Nationale standaarden voor lozing in zee
Er komen nationale standaarden i.v.m. lozingen in zee. 147.000 m² zeegebied zitten onder de minimumnormen inzake zeewater. Drie kwart van de 500 kontrolestations rapporteerden in 2009 overdreven vervuiling, onder meer 14 miljoen ton zware metalen die in zee geloosd werden. Voorlopig waren de vervuilingsnormen puur lokaal, dus weinig gecoördineerd en efficiënt, maar daar komt dus verandering in.
Nog een zonne-centrale in Tibet
Nadat vorige maand begonnen werd met de bouw van een elektriciteitscentrale op basis van zonne-energie in Xigaze, wordt nu ook de bouw van een dergelijke centrale opgestart in het Tibetaans kanton Sangri. De centrale van 10 mW wordt gebouwd door Suntech en zou in juni af moeten zijn. Tibet heeft met 3000 uren zonneschijn het meest uren zonneschijn in China en staat op wereldniveau tweede, na de Saharawoestijn. In de herdersgebieden Ngari en Nagqu gebruiken de gezinnen zonne-energie al sedert 1990. De centrale op 3 km van Xigaze situeert zich op 3896 m hoogte, kost 800 miljoen yuan die volledig bekostigd wordt door de groep Linuo Power. De eerste fase ten belope van 250 miljoen beslaat 30 km² en zou in mei beginnen functioneren.

Meer behandeling huisafval
De  regering streeft er na om tegen 2015 80 % van het huishoudelijk afval te laten behandelen. Oververpakking zal worden tegen gegaan en ook het eenmalig gebruik van artikels. Afval zal meer apart worden gesorteerd en daarna gerecycleerd. Ook wordt politieke steun beloofd voor de ontwikkeling van de recyclage-technologie, de opleiding tot een andere mentaliteit en de rechten van de sanitaire werkers.
Meer energie uit schaliegas
Directeur Liu Tienan van China’s energiebestuur heeft aan de baas van  Shell verteld dat China ook zal experimenten met de ontginning van gas uit schalielagen. China heeft naar verluidt voor 26.000 miljard m³ van dit soort gas, even veel als de VS. Door de moeilijk te doordringen lagen is de ontginning sterk afhankelijk van technologie. China wil tegen 2020 50 tot 80 dergelijke ontginningsgebieden
96 % van de wegen tolvrij
Volgens het ministerie van Transport zou in de toekomst 96 % van de wegen tolvrij moeten zijn. Momenteel is betaling op autowegen eerder regel. Volgens het ministerie is het de bedoeling dat er een dubbel wegensysteem komt:  één van snelwegen die door bankleningen moeten gefinancierd worden en één van gewone wegen die door de regering zou betaald worden. China’s wegen vervoeren drie vierden van het vrachtverkeer en 94 % van de passagiers.
Chengdu bouwt noodkelders
Chengdu, de hoofdstad van Sichuan, zal 35 wel uitgeruste ondergrondse noodkelders bouwen die 1,1 miljoen personen kunnen bevatten. De kost beloopt 160 miljoen. De schuilkelders hebben verschillende functiegebieden en ondersteunende faciliteiten: een gebied voor het tentenkamp, voor elektriciteitsaanvoer, voor afvalverzameling, voor noodaanvoer… Verder zijn ook voorzien: wateraanvoer, medische- en sanitaire hulp, noodtoiletten, noodradio’s en badfaciliteiten. Het idee van de kelders dateert van na de aardbeving in Wenchuan.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *