Xi’s eerste bezoek aan Rusland

Xi Jinping is voor 8 dagen vertrokken naar het buitenland waar hij 4 landen gaat bezoeken. Teken aan de wand is dat zijn eerste bezoek buur Rusland betreft. Xi zal met Putin discussiëren hoe beiden in de toekomst gaan samenwerken. In totaal werden een dertigtal overeenkomsten getekend waarvan 4 op het vlak van energie. Het akkoord over de aardgasprijs zou nog dit jaar rond moeten zijn.

xijpreis2De nieuwe president Xi Jinping is nauwelijks een week aangesteld door het Volkscongres of hij vertrekt naar het buitenland, meer bepaald naar Rusland, Tanzania, Zuid-Afrika waar de top van de BRICs landen plaats grijpt en ook naar de Democratische Republiek Congo. Niet toevallig doet Xi gedurende twee dagen Rusland eerst aan.
De beide landen werken de laatste tijd samen op internationaal vlak bijvoorbeeld aangaande Syrië. Maar ook over andere thema’s als de UNO-hervorming en het wereldbestuur, de klimaatverandering en energiezekerheid verschillen de opvattingen weinig. Xi zal zowel met president Putin als met premier Medvedev discussiëren hoe hun relatie in de toekomst zal verlopen. Daaruit moet dan de ondertekening volgen die de richting zal bepalen van de betrekkingen in de toekomst. Dit is maar een van de naar schatting 20 overeenkomsten die zullen worden getekend. 4 betreffen energie: over ontwikkeling van steenkool in Ruslands Verre oosten en China’s financiering; over de levering van petroleum die wordt oipgevoerd van 15 tot 31 miljoen ton  en  over de levering van aardgas. De ondertekening van de deal over de prijs die China zal betalen voor de 68 miljoen m3 aardgas dat Rusland jaarlijks gedurende 30 jaar al leveren, zou dit jaar nog rond geraken. Ook blits wapentuig werd tijdens het bezoek aangeschaft: 4 Lada-klas onderzeeërs en 34 SU-35 gevechtsvliegtuigen.
Vergeleken met de handel tussen China en deze met EU en de VS is het handelsvolume eerder klein hoewel China opnieuw Ruslands grootste handelspartner is. Het bilateraal handelsvolume bedroeg vorig jaar 88 miljard $ een vooruitgang met 11 %. Het doel is tegen 2015 100 miljard te bereiken. Toch is de handelsstructuur van Russische kant te weinig gediversifieerd en is het de bedoeling ook te gaan samenwerken op andere domeinen als hightech, financies en toerisme. China’s investeringen in Rusland stegen sterk. Jaarlijks stegen die het afgelopen jaar met 40% om vorig jaar 656 miljoen $ te bereiken en 4,42 miljard $ alle niet-financiële investeringen samen.

xipeng

Xi vergezeld van vrouw Peng


Het aantal Chinese toeristen dat vorig jaar Rusland bezocht bedroeg vorig jaar 343.000 wat zowel de helft meer is. Dit belooft voor de opening van het Chinees toeristisch jaar in Rusland. Volgens de Chinese ambassadeur in Rusland zijn de economieën van beide landen sterk complementair en zijn de vooruitzichten voor samenwerking op het vlak van investeringen, energie en hightech groot. Hoewel Xi maar anderhalve dag in Rusland verblijft, staan alles bijeen twintig activiteiten gepland. Behalve gesprekken met de topleiders en de opening van het Chinees toeristisch jaar zal Xi ook spreken aan de universiteit van Moskou, een ceremonie bijwonen ter herdenking van het 6 congres van de CCP in 1928, discuteren met sinologen en studenten die Chinees leren. Xi zal op zijn trip te Durban vergezeld zijn van zijn vrouw Peng die een afzonderlijk programma zal afwerken, wellicht meer gericht op de harten. Zij is zangeres en een gediplomeerde in traditionele volksmuziek. De opera-wereld heeft al te kennen gegeven te betreuren dat ze niet meer zou optreden als sopraan omdat ze de presidentsvrouw is. Xi zei op het einde van zijn trip dat de resultaten zijn verwachtingen overtroffen.
Xi’s reis is ook te volgen op deze website
Zie ook Dialogue
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *