Yi Gang nieuwe gouverneur Nationale Bank

Het Volkscongres heeft de samenstelling van de nieuwe regering aanvaard. Daarbij behoort ook de benoeming van Yi Gang tot nieuwe gouverneur van de Nationale Bank. Yi die al jaren vicegouverneur was, zal wel rapporteren aan Liu He die de nieuwe vicepremier werd voor financiën en economie.

Maanden werd al gespeculeerd wie de nieuwe gouverneur van de Nationale Bank zou worden. Van de vier kandidaten heeft de huidige vicegouverneur Yi Gang het gehaald. Dit impliceert vooreerst een zekere mate van continuïteit. President Xi Jinping wil echter dat een kwaliteitsvolle groei en risicocontrole het haalt over kwalitatieve groeivoeten. Het voorbije jaar heeft zowel de Nationale Bank als de bankregulator sterke inspanningen geleverd om de schuld aangroei in de hand te houden en risicovolle praktijken in het schaduwbankieren te verminderen. Yi Gang heeft ook als taak om de wisselkoers van de munt te liberaliseren en meer buitenlands kapitaal aan te trekken naar de kapitaalmarkten, vooral de obligatiemarkt.
Yi behoorde tot de eerste generatie van studenten die na de culturele revolutie terug naar de universiteit gingen. Hij studeerde in 1980 af aan de Peking University, vervolgde zijn studies op de Hamline University in Minnesota voor hij doctoreerde aan de University of Illinois. Hij was assistent aan de Indiana University en gaf later les aan de Beijing University. In 2008 werd hij vicegouverneur van de Nationale Bank en het jaar nadien daarbij nog directeur van de State Administration of Foreign Exchange
Yi wordt wel ondergeschikt aan de nieuwe premier Liu He met economie en financiën in zijn portefeuille. Liu He behoorde voordien tot het kabinet van Xi Jinping en leidde al de speciale partijgroep voor Economie en Financiën. Hij werd nog recent uitgestuurd om de plooien glad te strijken met de VS, tevergeefs echter. Vermelden we nog dat Han Zheng, Sun Chunlan en Hu Chunhua ook zoals verwacht benoemd werden tot vicepremiers en dat de Bankcommissie en de Commissie voor de Verzekeringen fuseren om als geheel slagvaardiger te zijn.
Bronnen: FT, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar