Zelfmoordaanslag tegen Chinese ambassade in Kirgizië

Een bomauto heeft de poort van de Chinese ambassade in Bishkek, hoofdstad van Kirgizië, geramd.zelfmoordaanslag Op het terrein ontplofte het voertuig. De aanvaller kwam om en er zijn mensen gewond.

Dit was naar alle waarschijnlijkheid een zelfmoordaanslag. Xinhua spreekt van vijf gewonden: twee veiligheidsagenten en drie Kirgizische burgers, werknemers van de ambassade. De Kirgizische autoriteiten noemen het een daad van terrorisme. De politie heeft de omgeving afgezet en onderzoekt het incident. Er wordt onder andere geprobeerd om identiteit van de dader te achterhalen. De aanslag gebeurde vandaag dinsdag om 9:32 u plaatselijke tijd.
China heeft bij monde van de woordvoerder van BuZa de aanslag veroordeeld. Beijing dringt er bij de overheid van zijn Centraal-Aziatische buurland op aan om vaart te zetten achter het onderzoek en achter de vaststelling van de context en de achtergrond. Volgens Xinhua waren er twee auto’s bij de ambassade, maar is het niet zeker dat er een verband tussen de aanwezigheid van de beide voertuigen bestaat. Bij de explosie zou een lading gebruikt zijn gelijk aan 100 kg TNT. Een veiligheidsagent heeft Xinhua verteld dat het eerste onderzoek laat zien dat de ontploffing inderdaad veroorzaakt is door explosieven in de auto die het terrein was binnengedrongen. Dat is een van de argumenten om van een zelfmoordaanslag te spreken.
zelfmoordaanslagKirgizië is een voormalige Sovjetrepubliek waarvan de meeste van de zes miljoen inwoners moslims zijn. Het land laat af en toe militanten van de terreurorganisatie Islamitische Staat aanhouden. IS rekruteert in Centraal-Azië. Dat zou ook het geval zijn met groepjes van Oeigoeren die met geweld streven naar de afsplitsing van de regio Xinjiang van China. In 2014, hebben grenswachters  11 personen gedood die lid zouden geweest zijn van een dergelijke groep en die illegaal de grens tussen China en Kirgizië hadden overgestoken. In juli van dit jaar heeft het Verenigd Koninkrijk een dergelijke groep toegevoegd aan de lijst van terroristische organisaties. London erkende hiermee dat de East Turkestan Islamic Movement (ETIM) een terreurgroep is en dat de organisatie een onafhankelijk kalifaat wil creëren in Xinjiang. China vraagt al jaren om westerse erkenning en ondersteuning van zijn strijd tegen deze gewelddadige separatisten, die volgens Beijing een strategische samenwerking ontwikkelen met IS.
Officiële Chinese bronnen leggen er echter de nadruk op dat de aanslag nog niet is opgeëist.
Xinhua, China Daily Asia, Reuters, BBC,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *