Zevende ringweg van Beijing opent deze maand.

De Ringsnelweg van de Hoofdstedelijke Regio, zoals de snelweg officieel heet, is 1.000 kilometer lang en gaat nog deze maand open. Deze ring verbindt een aantal regionale steden in rond de hoofdstad. Hij moet de verbindingen binnen de stedelijke cluster Beijing-Tianjin-Hebei en de kwaliteit van de lucht in de hoofdstad verbeteren.

ringwegBeijing heeft al een zesde ringweg, en de nieuwe weg wordt in de volksmond dan ook de ‘zevende ring’ genoemd. Hij loopt echter niet alleen door de hoofdstedelijke districten Daxing, Tongzhou en Pinggu, maar ook door 13 belangrijke regionale steden buiten Beijing, waarbij Zhangjiakou, Zhuozhou, Langfang en Chengde. Het laatste stuk dat voltooid werd is de snelweg tussen de districten Tongzhou en Daxing.
De ringweg zal verbonden zijn met de tweede internationale luchthaven van Beijing die momenteel in het Tongzhou district gebouwd wordt.

Betere verbindingen, schonere lucht

De nieuwe ring moet onder meer een oplossing bieden voor de verzadiging van de zesde ring. Die is overbelast door het zware verkeer dat rond de stad rijdt. De vrachtwagens een stuk verder weghouden van het centrum zal een gunstige invloed hebben op de luchtkwaliteit in de miljoenenstad Beijing.
De nieuwe ring loopt slechts 38 kilometer over hoofdstedelijk gebied. Over het stedelijk gebied van Tianjin loopt ook 38 km en de overige 924 km liggen in de provincie Hebei. Daardoor zal de weg niet veel invloed hebben op het hoofdstedelijk verkeer zelf maar wel op dat in de wijde regio.
De Chinese regering wil de twee mega-steden Beijing en Tianjin integreren in een stadscluster samen met de provincie Hebei die de twee omringt. Samen hebben ze ongeveer 115 miljoen inwoners. Met de nieuwe weg worden alvast 13 steden van de provincie dichterbij getrokken.
Nog iets verder van de hoofdstad loopt een andere regionale weg. De G112 snelweg van 1228 km ligt volledig rond maar buiten het hoofdstedelijk gebied. G112 loopt onder meer door steden zoals Tianjin, en in de provincie Hebei door Tangshan, Baoding, Zhangjiakou, Langfang en Chengde.

Beijing stad van ringwegen

Beijing heeft al vijf echte ringwegen. De eerste ringweg verwijst naar een niet meer bestaande tramlijn van 1920 rond het stadscentrum tussen Xidan en Dongdan.
De tweede ringweg werd in de jaren 80 gebouwd en volgt het parcours van de in de jaren 50 afgebroken stadsmuren. In de jaren 90 werd deze ring in het zuiden verlengd.
De derde ringweg werd in de jaren 90 aangelegd en loopt langs wat toen nog buitenwijken van de stad waren, onder meer de universiteitswijk en de diplomatieke wijk.
De vierde ringweg ligt ongeveer 8 km van het stadscentrum en werd al in 2001 voltooid. Hij loopt onder meer langs Zhongguancun, het ‘Silicon Valley’ van Beijing.
De vijfde ringweg is een volwaardige snelweg. Hij ligt ongeveer 10 km van het stadscentrum en passeert  langs het Olympisch dorp van 2008
De zesde ringweg is een tolweg van 185 km lang en ligt 15-30 km van het stadscentrum. De bouw begon in de jaren 2000 en hij werd in 2009 open gesteld. Hij passeert langs de luchthaven en staat over 130 km open voor zwaar verkeer.
Naast de ringwegen heeft Beijing ook 11 radiale snelwegen (G101 tot G111) die naar alle windstreken van het land vertrekken .
Bronnen: China Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.