Zhongguancun-Forum wil meer eigen innovatie

Het driedaags Zhongguancun-Forum wil niet enkel de technologische innovatie in China stimuleren, maar ook wetenschappelijke en technologische samenwerking bevorderen wereldwijd. President Xi Jinping liet een brief met gelukwensen voorlezen.

Zhongguancun (ZGC) National Innovation Demonstration Park wordt gemakshalve de Silicon Valley van Beijing genoemd. In 2022 bedroeg de totale omzet van alle bedrijven in de zone 8,7 biljoen yuan, 3,5 keer zoveel als in 2012. Volgens Xinhua werden er in 2022 elke dag 293 nieuwe technologiebedrijven opgericht. De zone telt 300 onderzoekcentra of regionale hoofdkwartieren van multinationals waarvan 130 uit de Fortune Top 500. Het is ook een cruciale hub geworden in een innovatienetwerk waarmee 100 universiteiten en 1000 onderzoeksinstellingen verbonden zijn.

Het ZGC Forum dat gelanceerd werd in 2007 is uitgegroeid tot een wereldwijd, alomvattend, open en internationale gebeurtenis van hoog niveau. Dit jaar zal het Forum zes secties bevatten waaronder conferenties, technologische transacties, tentoonstellingen en prestatierapporten. Het zal zich richten op grensgebieden en actuele onderwerpen zoals de digitale economie, AI, leven en gezondheid, koolstofpieken en -neutraliteit. Het Forum loopt van 25 tot 30 mei en zal de nieuwste verwezenlijkingen tonen op het gebied van een breed scala aan geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), kwantumwetenschap en brain-computer-interface zodat de wereldwijde wetenschappelijke en technologische uitwisselingen en zakelijke samenwerking vergemakkelijkt worden.

Open strategie

in zijn gelukwensbrief merkte president Xi Jinping op dat een nieuwe ronde van wetenschappelijke en technologische revoluties en industriële transformaties zich sterk ontwikkelt en dat de mensheid meer dan ooit internationale samenwerking, openheid en delen nodig heeft om gemeenschappelijke ontwikkelingsuitdagingen op te lossen. China volgt standvastig een open strategie van wederzijds voordeel en win-winresultaten en is bereid met alle landen over de hele wereld samen te werken om wetenschappelijke en technologische innovatie en wetenschap en technologie te bevorderen zodat de mensen van alle landen er meer van profiteren, aldus Xi.

Het Forum promoot zowel technologische innovatie in China als het wereldwijde wetenschappelijke- en technologische samenwerking bevordert, aldus vorser Wang Peng bij de Beijing Academy of Social Sciences aan Global Times. Hij stipte nog aan dat het Forum een belangrijk platform is geworden voor het tonen van doorbraken in grensverleggende technologieën, het uitvoeren van internationale uitwisselingen en het faciliteren van de overdracht en omvorming van sci-tech-prestaties. Tijdens de openingsceremonie op donderdagavond werden 10 belangrijke sci-tech-prestaties onthuld die een breed scala aan gebieden bestrijken, waaronder blockchain-versnellerchips, halfgeleiders en quantum computing-cloudplatforms.

ZGC- expo over NEV- en slimme auto’s Foto : Xinhua Disclaimer

Deelnemers

Verwacht wordt dat gasten uit meer dan 80 landen en regio’s en bijna 200 internationale organisaties en instellingen het Forum zullen bijwonen. Het heeft ook meer dan 650 technologiebedrijven aangetrokken waaronder 120 buitenlandse bedrijven en entiteiten. Technologische prestaties uit meer dan 40 landen en regio’s zullen samenwerkingsovereenkomsten zoeken.. Ongeveer 120 topexperts van over de hele wereld, waaronder 17 Nobelprijswinnaars, zullen voordrachten houden op het Forum.  Tot de invloedrijke internationale sprekers behoren directeur-generaal van de World Intellectual Property Organization Daren Tang, voorzitter van de International Science Council Peter Gluckman, voorzitter Saifur Rahman, van het Institute of Electrical and Electronics Engineers en voorzitter Denis Simon van de Alliance of Global Talent Organisations. 

Bill Gates die het Forum toesprak via live stream liet weten dat de expertise en productiecapaciteit van China zouden helpen bij de dringende behoeften van de wereld aan voedsel en farmaceutische producten. China speelt al een belangrijke rol bij het aanpakken van complexe mondiale uitdagingen, waaronder toekomstige pandemieën en voedselonzekerheid, aldus nog Gates.

Tijdens de investeringsdag vrijdag werden contracten getekend voor meer dan 60 miljard yuan en werden 152 investeringsprojecten aangekondigd met in totaal voor 143 miljard investeringen.

Bronnen: Global Times, SCMP, Peoples Daily

“.

Print Friendly, PDF & Email